Prezentare proiect de împădurire cu fonduri PNRR a 6,13 ha cu salcâm și glădiță în Brebeni, județul Olt

Exemplu de proiect de împădurire finanțat cu fonduri PNRR care include costurile efective, descrierea procesului de avizare, plantarea, efectuarea plăților și lucrările de întreținere efectuate în cursul anului 2023.

Beneficiar: Rotaru Mihail Leonard
Inginer proiectant:  Emilia Mihăilescu
Tipul solului: Preluvosol molic roșcat, aparținând clasei Luvisoluri, cu profil Am-Bt-C, format în câmpie, pe loessuri sau depozilte loessoide cu mult nisip, este slab acid la suprafață cu Ph 6,0-6,8 și moderat alcalin în profunzime, cu Ph8,0, foarte humifer, cu conținut de humus pe grosimea de 20cm de 6,1%, eubazic, cu grad de saturație în baze de V=86%, foarte bine aprovizionat cu azot total (0,31g%) luto nisipos la lutos la suprafață și luto-argilos în profunzime.
Compoziția de împădurire: 80Sc20Gl (80% salcâm, 20% gladiță). Necesar pentru întreaga suprafață 24.520 puieți de salcâm și 6.130 de glădiță
Schema de plantare: 2mx1m (5000 puieți/ha)
Totalul sumelor decontate: 105.469,44 euro
Perioada de implementare: 4 ani (1 an înființare și 3 ani de întreținere pentru salcâm la câmpie)
Împrejmuire: Gard din sârmă ghimpată (5 orizontale și 2 diagonale) pe stâlpi de lemn.

Costuri cu lucrările plantare și împrejmuire

Analize de sol: 2500 RON la o firmă privată din Suceava (preț dublat față de cel comunicat inițial). În mod normal costurile cu analizele de sol sunt de câteva sute de lei.

Costurile cu proiectul tehnic: negociate privat cu proiectantul (decontate la valorile standard, din ghid)

Împrejmuirea: Parii de gard scoși din padurea proprie. Sârma ghimpată a fost 80 RON/100 m, direct din fabrică de la Cățeasca, de lângă Pitești (tel. 0755660079). Manopera pentru împrejmuire a fost 5000 RON plus lemnele care au rămas din extragerea parilor din padure.

Puieții de salcâm și glădiță: 0.4 RON/buc de la pepiniera Greenland Brăila, adică 12.000 RON

Costul plantării: Plantarea propriuzisă a fost negociată cu muncitorii la un cost de 80 de bani/puiet plantat, adică 24.000 RON pentru plantarea a 30.000 de puieți pe 6,13 ha.

În TOTAL, înființarea și împrejmuirea plantației a costat 25.000 euro pentru toată suprafața de 6 ha, dar s-au primit 60.000 euro, fiind decontate cheltuielile la valorile standard din ghid pentru salcâm la câmpie, adică:

  • Pentru înființarea plantației s-au decontat: 6.021 euro/ha x 6,13 ha = 36.908 Euro
  • Pentru împrejmuirea perimetrului de 1375 metri:  1.682 euro/100 metri liniari x 13,75 =  23.127 Euro

Descrierea procesului de avizare

Deși schema de finanțare a împăduririlor cu fonduri PNRR a fost deschisă în noiembrie 2022, doar 3 aplicanți au reușit să planteze în primăvara anului următor. Doi din Olt și unul din Suceava. Unul dintre cei trei este Rotaru Mihail Leonard, din județul Olt. Acest număr foarte mic de plantări reușite într-un sezon este un indiciu pentru cei care vor să acceseze fondurile că trebuie să înceapă demersurile din timp, deoarece acestea durează 3-4 luni și chiar mai mult în unele cazuri. Este în același timp un indiciu și pentru autorități că timpii de așteptare pentru obținerea avizelor trebuie îmbunătățiți.

Fondurile PNRR pentru împăduriri l-au găsit pe Mihail deja hotărât să planteze. Ceruse finanțare cu un an înainte prin Măsura 8.1 – Prima Împădurire pentru a-și finanța proiectul de împădurire cu fonduri PNDR, dar a aflat despre condițiile mai bune de finanțare prin PNRR (decontări mai mari pentru lucrări și o primă în plus de sechestrare forestieră a carbonului de 456 de euro/an/ha), așa că a reziliat contractul cu APIA și decis să aștepte deschiderea sesiunii de finanțare prin PNRR.

Deschiderea sesiunii urma să îl găsească deja pregătit, sau cel puțin așa credea. Pentru că măsura 8.1 nu cerea analize de sol, acum a trebuit să le facă. A urmat modificarea proiectului cu dispozițiile noului ghid, altă compoziție de împădurire (puțin diferită de prima) și clarificarea necesității de reavizare a proiectului de către APM.

A urmat destul de repede aprobarea proiectului de către Garda Forestieră, dar a avut din nou de asteptat până la semnarea contractului de finanțare, care s-a întâmplat abia în luna mai. O întârziere neprevăzută, ținând cont că primul contract fusese semnat încă din 23 martie și care nu avusese de așteptat de la aprobarea proiectului până la semnarea contractului decât 2 săptămâni. Contractul se semnează prin semnătură digitală.

Plantarea puieților

Terenul era pregătit, împrejmuirea făcută și puieții deja livrați când s-a semnat contractulul. A urmat plantarea cu o echipă de muncitori folosită și de Romsilva. Aceiași care au făcut și gardul.

10-15 oameni au muncit timp de 3 zile, ajutați de 2 motoburghie, ca să planteze puțin peste 30 mii de puieți.

Decontarea lucrărilor de înființare a plantației

Imediat după plantare, Garda Forestieră a fost chemată să facă raportul de control. La aproximativ o săptămână s-a facut cererea de plată, iar plata efectivă pentru lucrările de înființare s-a facut la o luna de la depunerea cererii de plată. A durat o lună pentru că Ministerul a cerut clarificari (Sumele din cerere trebuie să fie identice cu cele din avizul tehnico-economic emis de GF la aprobarea proiectului, la virgula și zecimală)

De obicei nu durează mai mult de 2 săptămâni de la recepție la plată.

Întreținerea plantației în primul an

În mod normal sunt 3 prașile pe an, dar pentru că s-a plantat primăvara târziu a mai rămas timp doar pentru două. Lucrările s-au făcut prin mobilizarea solului pe răstav cu un tractoraș cu disc de 1,7 metri, iar pe rând cu sapa. După fiecare lucrare a urmat o vizită a Gărzii Forestiere și un raport de control.

S-a întocmit un grafic al cererilor în care s-a ales luna noiembrie a fiecăriui an pentru a face cererea de plată a întreținerilor pe anul respectiv, plus compensația pentru pierderea de venit agricol de 190 de euro pe an, plus prima de sechestrare forestieră a carbonului de 456 euro/ha/an. După cei 3 ani în care se fac lucrări de întreținere la salcâm, în următorii 9 se va face cerere doar pentru plata compensației pentru pierderea de venit agricol și 17 ani pentru plata primei de sechestrare forestieră a carbonului. Adică 12, respectiv 20 de ani în total pentru cele două tipuri de plăți.

Lucrările de completare a puieților care nu s-au prins vor fi decontate în anul 2.

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

6 răspunsuri la “Prezentare proiect de împădurire cu fonduri PNRR a 6,13 ha cu salcâm și glădiță în Brebeni, județul Olt

  1. Investiția de 25000€a fost făcută din fonduri proprii și decontate după recepția lucrărilor?
    Muncitorii folosiți la plantare și la gard au oferit factura pt lucrări?

      1. Buna ziua. Dupa cati ani de la plantare ai voie sa tai copacii plantati? Sau mai bine zis, ce perioada de timp esti obligat sa tii pamantul impadurit? Multumesc.

      2. Buna ziua,
        In final, ce beni se primesc pentru fiecare ha impadurit și pentru cat timp?
        Citi ani se face intretinetea plantatiei?
        Ce perioadă esti monitorizat?
        Pentru perdele forestiere sunt acelea-si cerinte?
        Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *