Prezentare proiect de împădurire cu fonduri PNRR a 3,5 ha cu gorun, paltin, cireș și frasin în Vadu Moldovei, județul Suceava

Exemplu de proiect de împădurire finanțat cu fonduri PNRR care include descrierea procesului de avizare, plantarea puieților, întreținerea și totalul cheltuielilor și a sumelor decontate în primul an.

Beneficiar: Ionuț G. din Vadu Moldovei, Suceava. Absolvent de liceu, facultate și master în silvicultură, dar nu a lucrat niciodată în domeniu. A cumpărat teren cu gândul să se apuce de agricultură în timp, dar s-a ivit oportunitatea împăduririi.
Inginer proiectant: Samoilă Costel
Tipul de sol: Preluvosol. Analizele de sol au costat 1500 RON pentru fiecare parcelă de teren. Proiectul a inclus 3 parcele diferite, la mică distanță una de alta.
Suprafața: 3,5 ha, teren arabil
Totalul sumelor decontate: aprox. 95.000 euro (470.660 RON)
Perioada de implementare: 6 ani (1 an înființare și 5 ani de întreținere pentru cvercinee la deal. Altitudine 350 metri)
Costurile cu proiectul tehnic: Sumele decontate prin schema de finanțare, la costul standard. Proiectantul a fost plătit după ce s-a primit prima plată/decontare, fără avans.
Împrejmuirea: Gard din sârmă ghimpată (5 orizontale și 2 diagonale) pe stâlpi de beton. Sârma ghimpată de 2mm cu 80/rola de 100 de metri. Stâlpii de beton au costat 25 RON pe bucată. La împrejmuire, muncitorii au fost plătiți cu 300 de lei pe zi, plus mâncare.
Compoziția de împădurire: 50% gorun, 20% paltin, 20% cireș si 10% frasin.
Schema de plantare: 2mx1m (5000 puieți/ha)
Puieții forestieri: Pentru că plantarea s-a făcut la mijlocul lunii mai, s-au căutat puieți în zone unde nu au intrat în vegetație la data respectivă, fără prea multe opțiuni. Toți puieții au avut vârsta de un an.

  • Gorun cu 1 RON de la Ocolul silvic Iași (Romsilva). Prinderi de peste 90%
  • Paltin cu 2,2 RON de la Ocolul Silvic Focșani (Romsilva)
  • Cireș cu 2,2 RON și Frasin cu 1 RON din Bistrița de la Pepiniera Prosperity  – Pepinieră privată. Puiet foarte bun, sănătos. S-au prins toți.

Descrierea procesului de avizare

Procedurile de avizare au fost demarate în luna ianuarie. Avizul APM s-a obținut în luna aprilie, la aproximativ 30-40 de zile de la solicitarea lui. Pentru semnarea contractului s-a așteptat o lună. Plantarea s-a făcut în prima parte a lunii mai.

Garda Forestieră a venit să vadă plantația după ce puieții au intrat în vegetație, la începutul lunii iunie, la aproximativ 3 săptămâni de la plantare. Până la virarea banilor în cont a mai durat aproximativ 3 săptămâni. Plata pentru inființarea plantației, proiectul tehnic și împrejmuire s-a făcut la începutul lunii iulie.

Prima lucrare de întreținere s-a făcut tot din fonduri proprii, în iunie, înainte de prima plată.

Pe toată perioada derulării proiectului, beneficiarul a fost pe deplin mulțumit de profesionalismul și îndrumările angajaților Gărzii Forestiere Suceava, cât și a celor din cadrul Ministerului Mediului.

Plantarea puieților

Plantarea s-a făcut pe teren arat și discuit de două ori, cu motoburghie de 15 cm diametru. S-au cumpărat 3 motoburghie de 6CP cu 800 RON/buc.

Adâncimea gropilor a fost făcută în funcție de vigoarea puieților. Cireșii s-au plantat în gropi mai mari, de 30-40 cm adâncime, iar gorunii, din cauza taliei mai mici, s-au plantat în gropi de 20-25 cm adâncime.

La plantat, muncitorii au fost plătiți cu 200 RON pe zi, plus mâncare. Nu au avut experiență în plantarea puieților, dar au fost monitorizați și atenționați să joace pământul în jurul puieților.

Puieții au avut noroc și de o ploaie zdravănă după plantare. Rata totală de prindere a fost de peste 80%.

Întreținerea

Lucrările de întreținere s-au făcut cu un tractoraș cu freză de 1,3 m pe răstav, în două treceri și cu sapa pe rând. O freză cu lățime mai mare, de 1,6m, este pe lista de cumpărături ca să nu mai fie nevoie de două treceri pe fiecare răstav. Tractorașul folosit la lucrările de întreținere, un Antonio Carraro de 36CP a costat 8000 Euro cu tot cu freză și a fost cumpărat din banii primiți la prima decontare.

Pentru săpatul puieților pe rând, forța de muncă a costat în medie 4.000 RON pentru fiecare prașilă, cu 200 RON ziua de lucru. 5 oameni pe zi, au terminat în 4 zile de săpat puieții.

Nu a fost nevoie de irigarea puieților, dar mobilizarea solului pe răstav cu freza a ajutat foarte mult la acoperirea crăpăturilor din sol și reducerea evaporării umezelii din adâncime. Nu au existat pierderi cauzate de secetă.

Au fost ceva probleme cu caprele sălbatice, care au trecut prin gard și s-au legat doar de puieții de cireș, care au frunza mai dulce. Se caută soluții atât prin completarea gardului cu 1-2 rânduri de sârmă, cât și la asociația de vânătoare. Gorunul s-a prins peste 90%. Paltinul merge bine.

Totalul cheltuielilor și a sumelor decontate în primul an

Decontările din primul an se ridică la valoarea de 62.375 Euro, calculate la valorile standard din ghid pentru cvercinee la deal, adică:

  • Pentru înființarea plantației s-au decontat: 4.559 Euro/ha x 3,5 ha = 15.956 Euro
  • Pentru împrejmuirea perimetrului total (la 3 parcele diferite) de 2150 metri s-au decontat:  1.682 Euro/100 metri liniari x 21,5 =  36.163 Euro
  • Pentru întreținerile din primul an urmează să fie decontată suma de 2.933 Euro/ha x 3,5 ha = 10256 Euro. Cererea de plată s-a făcut în noiembrie.

Nu s-a făcut un calcul total al cheltuielilor reale, dar sumele decontate au acoperit în mod clar cheltuielile, având posibilitatea de a cumpăra înclusiv un tractoraș pentru lucrările de întreținere.

În momentul de față, beneficiarul are depus la Garda Forestieră un al doilea proiect de finanțare pentru împădurirea unei suprafețe de 5,5 ha cu aceleași specii.

 

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

13 răspunsuri la “Prezentare proiect de împădurire cu fonduri PNRR a 3,5 ha cu gorun, paltin, cireș și frasin în Vadu Moldovei, județul Suceava

  1. În decursul istoriei, RO a avut un procent mai mare de împădurire ca acum. Dar atunci – ce populație aveam. După creșterea populației, oamenii au defrișat pădurea pt. a crea pajiști sau terenuri agricole, să-și asigure alimentele. La populația de acum, dacă împădurim terenuri agricole, ca în Vadu Moldovei, trebuie să ne obișnuim în viitor să roadem coaja ca vânatul iarna și să așteptăm să ne trimită draga UE ceva alimente la Mall . Suntem pe o pistă greșită ! Doar terenurile agricole improprii pt. agricultură ar trebui valorificate, dar ce teren am văzut în fotografie la Vadu Moldovei mi se rupe inima, păcat de el și alte terenuri – care vor urma !

    2
    6
    1. Cât timp kg de porumb boabe e mai ieftin decât kg de peleți de lemn, nu o să murim de foame. Iar dacă o să fie cazul, pădurea se poate tăia. Stați fără grijă!

      Terenul agricol își pierde fertilitatea în timp, devine acid, mai ales în condițiile unei agriculturi industrializate și chimizate. Pădurea ar trebui inclusă în rotația culturilor odată la 40-80-120 de ani pentru rolul ei de îmbunătățire a calității solului.

      Aveți dreptate în privința prioritizării, dar s-a renunțat la criteriile de selecție pentru ca fondurile să fie accesate mai rapid, având o perioadă foarte scurtă de implementare a PNRR-ului. Probabil după 2026 vom reveni la ele. Se putea evita împădurirea terenurilor valoroase pentru agricultură dacă MADR își respecta obligațiile legale și întocmea registrul/inventarul terenurilor degradate. Oricum, nu cred că e cazul terenului din Vadu Moldovei.

    2. nu suntem pe nici o pista gresita, lipsa padurilor si a perdelelor forestiere se traduce in scadere de productivitate. padurea creaza microclimat

  2. Sistemele agroforestiere pot sa fie o soluție buna, de compromis. Se pot încadra pentru aceasta măsura prim PNRR?
    Diversitatea e importantă pentru o pădure. Aceasta măsura nu promovează destul diversitatea pe diferite nivele. Nu obliga sa fie un anumit număr de arbori, arbuști, plante perene, e mai mult o opțiune la latitudinea celor care fac proiectul. Cel puțin sunt câteva specii pentru consumul uman in lista. O pădure ar trebui sa servească și ca loc de hrana pentru oameni și alte vietăți.

    1. Citiți bine ce scrie în contractul de folosință. Nu cumva e specificat faptul că trebuie predat proprietarului în condițiile inițiale? E de bun simț că trebuie acceptul proprietarului pentru ce urmează să faceți.

    1. Documentele se depun online, în aplicație. Da, trebuie să încărcați un act care să spună că aveți dreptul de folosință al terenului pe minim 20 de ani, cât ține proiectul, și să specifice că este pentru impaduriri prin PNRR.

  3. Terenul este in propietatea mea (arabil) dar nu a fost lucrat .A fost declarat pasune la APIA de altcineva. Nu il cunosc. Daca intru in proiect primesc compensatia de 190 euro?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *