Garda Forestieră București avizează toate proiectele tehnice de împădurire de pe raza județelor Ialomița, Ilfov, Călărași, Constanța, Giurgiu, Teleorman și București.
În urma discuțiilor cu beneficiarii programului Prima Împădurire, dar și cu proiectanții, Garda Forestieră București a identificat șase probleme pentru care programul de împădurire a terenurilor agricole degradate și de creare a perdelelor forestiere cu bani europeni nu are succesul pe care ni l-am fi dorit cu toții.
Iată răspunsul Gărzii Forestire Buburești
În cele 6 sesiuni de depunere a Cererilor de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 „lnvestiții în dezvoltarea zonelor împădurite și îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014 – 2020, la Garda Forestieră București au fost depuse un număr de 26 de proiecte tehnice în vederea obținerii avizului pentru împădurire. Dintre acestea, un număr de 2 proiecte tehnice aferente sesiunii 1 au fost respinse de către reprezentanții Gărzii Forestiere București.
Motivele care au dus la respingerea celor 2 proiecte tehnice aferente Sesiunii 1/2016 – 2017 sunt nerespectarea normelor tehnice în vigoare la întocmirea proiectului tehnic, respectiv: grupa ecologică, tipul stațiunii, formula de împădurire, anul de închidere a stării de masiv, vârsta exploatabilității, schema de plantare, numărul de puieți la hectar.
Din cele 21 de proiecte eligibile APIA aferente celor 5 sesiuni de depunere a Cererilor de sprijin (sesiunea 6 este încă în desfășurare), până la data prezentă au fost implementate 10 proiecte în integralitate și 1 proiect parțial. Din cele 10 proiecte implementate în integralitate, 1 beneficiar a renuntat la subMăsura 8.1 din motive personale (nu s-au depus cereri de plată pentru plantația înființată).
În ceea ce priveşte problemele întâmpinate în vederea accesării subMăsurii 8.1, din discuțiile avute cu beneficiarii și cu proiectanții, acestea sunt:
- Lipsa mediatizării acestei măsuri către potențialii beneficiari (fermieri) de către instituțiile implicate în implementarea măsurii;
- Birocrația excesivă;
- Ghidul solicitantului este foarte stufos, ceea ce îl face greu de înțeles și de pus în practică;
- Lucrările de înființare a plantației, împrejmuire și întreținere se decontează de către APIA cu întârziere (uneori la mai mult de 1 an de zile de la realizarea lor), ceea ce înseamnă că pentru a implementa un proiect pe subMăsura 8.1, un potențial beneficìar va trebui să dispună de o sumă considerabilă, cel puțin în primul an;
- Restricțiile impuse de Norma tehnică 1 privind compoziții, scheme și tehnologii de regenerare a pădurilor și de împădurire a terenurilor degradate în ceea ce priveşte compoziția de împădurire aferentă tipului stațional identificat în teren, marea majoritate a potențialilor beneficiari dorind să opteze pentru specii repede crescătoare (salcâm, etc.);
- Lipsa puietilor forestieri, pentru anumite specii (cvercinee (stejar pedunculat, gorun, stejar brumăriu etc.), tei), care să respecte prevederile Legii 107/2011;
Date de contact ale silvicultorilor atestați pentru efectuarea de proiecte tehnice de împădurire și alte lucrări de îmbunătățiri funciare în domeniul silvic găsiți aici.
Mai jos este un tabel cu proiectele de impădurire depuse la Garda Forestieră București, care au cerut finanțare prin programul „Prima Împădurire”
Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!
Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.