Figurarea conturului suprafeței propuse pentru împădurit, în aplicația PGI

După ce ați creat contul în aplicația PGI (Program de Gestionare a Împăduririlor) pe impaduriripnrr.mmap.ro și a fost validat de către Garda Forestieră, etapa următoare este „figurarea de către solicitant, în PGI, a conturului suprafeței propuse pentru împădurit și solicitarea emiterii de către GF a unui aviz de principiu pentru acest amplasament;„.

Acest lucru se poate realiza în primă fază chiar și desenând manual conturul terenului conform instrucțiunilor de la pagina 119 din Ghidul Solicitantului, sau încărcând în aplicație o geometrie a unui amplasament predefinit printr-una din metodele de mai jos.

„Utilizatorul poate încarcă o geometrie a unui amplasament predefinit, rezultat in urma măsurătorilor sau din alte surse. Pentru asta se utilizează unealta „Încarcă shapefile” din partea stângă sus a hartii. Fisierul de import trebuie sa fie se tip ESRI SHP, arhivat sub forma de arhiva .ZIP .” potrivit paginii 122 din Ghid. Tot acolo veți găsi și cum se pot încărca fișierele în aplicație.

1. Figurarea conturului suprafeței folosind coordonatele de pe site-ul ANCPI

Atenție! Nu e obligatoriu să aveți cadastru ca să aplicați la finanțare pentru împădurirea unui teren, în această situație figurarea terenului pe hartă se poate face în primă fază chiar și manual, urmând ca proiectantul să vă ajute să obțineți coordonatele exacte ale terenului în cursul elaborării proiectului tehnic de împădurire.

Dacă aveți terenul intabulat, amplasarea lui pe hartă se poate face relativ ușor descărcând de pe site-ul ANCPI extrasul din planul cadastral, pe ortofoplan. ANCPI oferă acest serviciu pe site-ul propriu la un preț de 15 lei la această adresă.

Deoarece coordonatele ANCPI sunt de tip Stereo70, iar aplicația pentru împăduriri folosește alt sistem de coordonate (WGS84), trebuie făcută conversia lor folosind instrucțiunile de aici, altfel nu se poziționează corect pe hartă.

2. Descărcarea conturului suprafeței din aplicația APIA

Dacă nu aveți terenul intabulat, puteți folosi provizoriu această variantă, urmând ca proiectantul să vă ajute să obțineți coordonatele exacte ale terenului în cursul elaborării proiectului tehnic de împădurire.

Dacă sunteți fermier și ați avut terenul pe care doriți să îl împăduriți declarat la APIA, atunci aveți negreșit un cont de utilizator al aplicației LPIS APIA. Dacă nu vă cunoașteți datele de autentificare, le puteți cere telefonic angajatului APIA care v-a gestionat cererea de subvenții.

După ce v-ați autentificat în aplicația APIA pe https://lpis.apia.org.ro/ accesați butonul din dreapta sus al meniului, simbolul E cu steluță roșie „Exportul de date vectoriale”. Vi se va deschide o nouă fereastră în care aveți opțiunea de a alege tipul fișierului pe care doriți să îl exportați și anul campaniei.

Alegeți ESRI Shapefile, selectați anul campaniei în care ați avut declarată corect parcela respectivă și descărcați fișierul. Apoi îl încărcați în aplicația impaduriripnrr.mmap.ro așa cum e descris în ghidul aplicației la pagina 122 din Ghid.

Pentru că fișierul descărcat de la APIA va conține toate parcelele declarate la APIA, după încărcarea acestuia în aplicația de împăduriri va trebui să ștergeți parcelele pe care nu doriți să le împăduriți. Dați click pe poligon/parcelă și alegeți opțiunea Șterge poligon.

Verificați dacă parcela este amplasată corect pe hartă. Dacă suprafața pe care doriți să o împăduriți este mai mare puteți trage de colțurile poligonului pentru lărgirea lui.

Dacă doriți să împădriți mai multe parcele, e suficient un singur proiect tehnic de împădurire pentru toate. Din ghid: „Toate amplasamentele care aparțin aceluiași deținător vor face obiectul întocmirii unui singur proiect.”

Terenurile declarate în ultimele 12 luni la APIA beneficiază și de o compensație pentru pierderea de venit agricol de 190 euro/ha/an timp de 12 ani. Subvenția se dă pentru perimetrul/suprafața declarată la APIA.

Dacă suprafața declarată la APIA e mai mică decât suprafața reală a terenului, acest lucru se poate întâmpla dacă la marginea terenului există vegetație arbustivă (muri, porumbari, măceși), perimetrul  trebuie mărit și declarat pe toată suprafața pe care doriți să o împăduriți. Vegetația arbustivă trebuie curățată înainte de începerea proiectului. Acesta trebuie să fie liber.

Suprafețele pe care s-a instalat deja vegetație forestieră nu pot fi cuprinse într-un proiect tehnic de împădurire, astfel că proiectul va cuprinde doar suprafaţa care va face obiectul lucrărilor de împădurire. Vegetația formată din specii arbustive nu este considerată în acest caz ca fiind „vegetație forestieră”. Terenul acoperit de mărăcini se curăță în vederea împăduririi.

Verificați dacă parcela este amplasată corect pe hartă.

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

2 răspunsuri la “Figurarea conturului suprafeței propuse pentru împădurit, în aplicația PGI

  1. buna ziua, daca am mai multe parcele mai mici de 5000 mp dar lipite una de alta cum procedez cu incarcarea pe site PGI? ca nu pot adauga tipul de poligon daca paarcela este mai micca de 5000 mp dar impreuna parcelele depasesc 5000 mp?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *