Despre „Prima împădurire”

Am făcut site-ul primaimpadurire.ro din dorința de a-i ajuta pe cei care doresc să împădurească și în niciun fel nu vrem să încurcăm socotelile cuiva alegând numele site-ului similar cu programul „Prima împădurire„.

Deși probabil vom ajunge să creăm confuzii, șansele sunt să fie în beneficiul celul care dintr-o confuzie sau din dorința de a se informa ajunge pe acest site.

Dacă nu te-ai informat încă de pe site-ul oficial AFIR care sunt condițiile și criteriile de selecție pentru proiectele înscrise în programul „Prima Împădurire”, te rugăm să o faci chiar acum. Noi o să fim tot aici și te așteptăm să te întorci ca să îți spunem cum putem să te ajutăm sau mai degrabă să ne ajutăm recicproc.

Am extras criteriile de selecție din Ghidul Solicitantului pentru subMăsura 8.1 „Prima împădurire”, ca să facem mai clar faptul că programul vizează în mod special suprafețe mari de teren din zona de câmpie. Apoi apropierea de alte păduri și terenurile degradate, cicluri de producție  mai mari de 40 de ani și diversitatea de specii.

  1. Principiul funcţiei de protecție (se va acorda prioritate realizării de perdele forestiere de protecție)
  2. Principiul amplasării terenului (se va acorda prioritate terenurilor propuse pentru împădurire situate în zonele deficitare în păduri), (Lista cu UAT situate în zone deficitare în păduri se regăsește în coloana aferentă din fișierul ListaAtributeUAT_M.8.1.xls; De asemenea Anexa 20 cuprinde ponderea suprafețe ocupate cu păduri la nivel de județ cu deficit de
    păduri)
  3. Principiul mărimii plantaţiei (se va acorda prioritate terenurilor propuse pentru împădurire cu suprafaţă mai mare)
  4. Principiul funcţiei de reabilitare a terenurilor (se va acorda prioritate împăduririi terenurilor situate în UAT afectate de fenomene de aridizare, eroziune sau salinizare, în funcţie de valorile indicelui de ariditate, gradului de eroziune sau gradului de salinizare), (Lista cu UAT afectate de fenomene de degradare se regăsește în coloanele aferente din fișierul ListaAtributeUAT_M.8.1.xls, corespondenteAnexelor 22, 23,24 )
  5. Principiul diversităţii speciilor (se va acorda prioritate lucrărilor de împădurire care propun cel puţin 2 specii de bază în compoziţie)

Dacă ți-ai calculat punctajul și nu trece de 70-80 de puncte din 100, e bine să te informezi cu ce punctaje s-au finanțat proiectele din anii anteriori, câte au fost finanțate, câte au fost respinse etc.

Facem aici trimitere la câteva rapoarte de selecție din anii trecuți, încercăm să le găsim și pe celelalte:

Raport de selecție final, sesiunea 5 din 2020   – 18 proiecte eligibile, 2 neeligibile

Raport de selecție final sesiunea 2 din 2017 – 17 proiecte depuse, 17 finanțate

Raport de selecție final sesiunea 1 din 2016 – 28 proiecte depuse, 28 finanțate

Din păcate, punctajele care au ajutat la departajare nu sunt completate în rapoartele de selecție, probabil le puteți afla de la consultanți, dar am aflat că numărul de proiecte eligibile finanțate se învârte undeva în jurul a 20-25, cu foarte puține proiecte respinse în fiecare an pentru că foarte mulți sunt descurajați din start.

Similar cu programul de finanțare „Casa verde” și la programul „Prima Împădurire” trebuie să ai în buzunar banii pentru investiție. Statul decontează mai târziu.

Foarte mulți oameni care vor să împădurească nu întră în categoria țintită de măsura de finanțare „Prima împădurire”. Ori e prost gândită și trebuie reformulată! Noi nu credem că doar 18 persoane au avut intenții să împădurească în România în anul 2020.

Ce poate face primaimpadurire.ro pentru tine?

Pentru restul n-18 vrem să oferim soluții colaborative pentru împădurirea terenurilor de care dispun. Prin soluții colaborative înțelegem fie parcelarea terenurilor și împădurirea pe segmente cu resurse proprii, fie atragerea de diverse ajutoare, de plantatori mai mult sau mai puțin voluntari sau de puieți la prețuri mai mici.

Sfaturile se pot dovedi foarte prețioase când resursele sunt puține. Se pot aborda, de exemplu, împăduriri progresive, plecând de la densități mici spre densități mai mari în timp. Sfaturi despre producerea puieților în propria pepinieră sau pentru asigurarea prinderii puieților, le vom împărtăși toate pe forumul Prima Împădurire.

Vrem să vă ajutăm să redescoperiți vechea clacă.. „azi plantăm la x, mâine la y„, pentru că munca în echipă e mai plăcută și mai spornică. Am creat în acest sens pe site și o secțiune pentru echipe de plantatori.

Atenția noastră se va concentra în perioada următoare pe identificarea terenurilor degradate, neproductive sau nefolosite și identificarea proprietarilor. Toate informațiile despre terenuri, cereri sau ofere, le listăm pe www.terenuridegradate.ro

Dacă ai terenul, vrei să împădurești, dar nu au resurse, site-ul primaimpadurire.ro își propune să îți ofere acele soluții colaborative de care vorbeam.

Înregistrează-te și hai să împădurim împreună!

Cine administrează site-ul?

Sunt Ionuț Părăușanu și din 2014 plantez aproape în fiecare an câteva sute de pomi pe care îi cresc singur din semințe la mine în sat, în județul Vâlcea. Am început cu nuci, meri, peri și anul acesta cireși. Toți puieții pe care îî plantez sunt crescuți chiar de mine din sâmburi și apoi o parte dintre ei altoiți.

Este o activitate care mi-a adus foarte multe satisfacții și care promite mult mai multe. M-a facut să privesc trecerea timpului cu mai multă speranță și chiar entuziasm. Nu e puțin lucru.

Tot din 2014 am început și un blog pe scoaladepuieti.ro, unde povestesc cum cresc puieții, cum îi plantez, cum altoiesc și încerc să recomand acest gen de activitate (creșterea puieților din semințe) ca hobby în primul rând.

De mult timp mi-a stat în gând să încerc să îmi aduc contribuția la impulsionarea activităților de împădurire, chiar dacă vorbim și numai de demolarea câtorva mituri, cum ar fi ca ai nevoie de mulți bani și efort ca sa împădurești. Este într-adevăr nevoie de timp, dar timpul recompensează pe cei care fac lucrurile cu răbdare și consecvență.

Înregistrează-te, spune-ne ce vrei să faci și hai să împădurim împreună!

1 răspuns la “Despre „Prima împădurire”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.