Cât costă elaborarea unui proiect tehnic de împădurire

Actualizare 01.09.2024 – Cheltuielile cu proiectul tehnic de împădurire se vor deconta imediat după semnarea contractului de finanțare, în urma unei modificări a schemei de sprijin.

Valoarea costurilor standard pentru întocmirea proiectului tehnic de împădurire prin PNRR apare în Ghidul Solicitantului la pagina 20.

Costul standard aferent elaborării proiectului tehnic de împădurire este calculat în baza formulei:

Cost elaborare proiect tehnic de împădurire = VB + S x VM x 2%

unde: VB = costul minim necesar pentru elaborarea unui proiect de împădurire pe suprafaţa minimă admisă – 1700 (euro)

S (ha) = suprafaţa totală solicitată a fi împădurită în baza prezentei scheme

VM (euro) = costul mediu naţional de împădurire a unui hectar de teren pretabil pentru împădurire, aferent lucrărilor de înfiinţare şi întreţinere a plantaţiilor – 21.950 (euro)

Adică costul standard = 1.700 + S (numărul de hectare) x 21.950 x 2%. Asta înseamnă că pentru suprafața minimă, de 0,5 ha, costul proiectului tehnic de împădurire va fi de 1700 de euro, iar pentru 5 ha (de exemplu) costul acestuia poate ajunge la valoarea de 3895 de euro.

Aceste cheltuieli sunt decontate din fondurile PNRR pentru împăduriri.

Note.
– În valoarea costului standard de proiectare sunt cuprinse următoarele:
– întocmirea proiectului tehnic de împădurire
efectuarea analizelor de sol– efectuarea procedurilor necesare obținerii avizului de mediu
întabularea terenului, opțional, la solicitarea deținătorului, dacă este cazul
– asistența tehnică a proiectantului pe durata derulării execuției lucrărilor de împădurire și de întreținere a plantației, care reprezintă o activitate distinctă față de dirigenția de șantier
– Toate amplasamentele care aparțin aceluiași deținător vor face obiectul întocmirii unui singur proiect. Poate fi admisă depunerea de către solicitant a unor proiecte distincte în cazul în care amplasamentele se află în județe diferite, care sunt arondate în două sau mai multe GF sau care se depun în ani diferiți.

Legat de costul mare cu întocmirea proiectului tehnic de împădurire, pe un grup de Whatsapp al inginerilor silvici atestați pentru întocmirea proiectelor tehnice de împădurire se discută deja despre ce pot face ca sumele mari stabilite in Ghidul Solicitantului să nu descurajeze aplicanții.

Publicăm acest mesaj ca să vedeți că există peste tot interes ca banii europeni pentru împăduriri să fie accesați într-o măsură cât mai mare, iar aplicanții sunt ajutați.

 

Am întrebat mai mulți proiectanți ce avans cer de la aplicanți înainte de a se apuca de treabă și am primit următoarele răspunsuri:

  1. O firmă din Mehedinți spune că „avansul trebuie să acopere cheltuielile la zi până la încasarea sumelor pe proiectare (adică prima decontare a cheltuielilor, prima 1) + 10 procente din costul standard cu proiectul tehnic care e calculat conform ghidului, plus TVA”.
  2. Un inginer proiectant din Vaslui cu experiență vastă în domeniu spune că cere „avans 30% la începerea lucrărilor de proiectare, iar diferenta de 70% la avizarea proiectului de Garda Forestiera”. Îngrijorarea dumnealui fiind că aplicanții ar putea depune proiectul, dar ar putea abandona lucrările de împădurire.

Discuțiile s-au purtat pe grupul de Whatsapp al aplicanților, pe care am invitat mai mulți proiectanți. Îl puteți accesa și dvs. accesând link-ul de invitație.

Date de contact ale inginerilor silvici atestați să eleboreze și/sau execute proiecte tehnice de împădurire găsiți pe Harta Silvicultorilor.

În completare, ca să negociați cu proiectanții o variantă de plată care să vă ajute să demarați lucrările de împădurire cu mai mulți bani în buzunar, vă direcționăm atenția către secțiunea din Ghidul Solicitantului unde este descris costul standard cu proiectul tehnic de împădurire, paginile 20, 21 din Ghid.

O noutate în ghidul împăduririlor PNRR, față de ghidurile din anii trecuți, este că s-au inclus în costul standard cu proiectul tehnic mai multe cheltuieli, cum se vede în poza de mai jos, dar și o asistență tehnică pe care proiectantul trebuie să o ofere nu doar pe durata execuției lucrărilor de împădurire, dar și în perioada întreținerii plantației.

Un singur proiect tehnic pentru toate amplasamentele aceluiași deținător

În cazul în care doriți să împăduriți mai multe parcele de teren, nu e nevoie de mai multe proiecte tehnice.

Care erau costurile pentru elaborarea unui proiect tehnic de împădurire anul trecut

În programul Prima Împădurire, derulat anul trecut de APIA, găsim costurile cu proiectul tehnic de împădurire la pagina 14 din Ghidul pentru Măsura 8 – Prima Împădurire

Costul standard aferent elaborării proiectului tehnic de împădurire era calculat în baza aceleiași formule  formule, de mai jos:
Cost elaborare proiect tehnic de împădurire = VB + n*VM*2%

în care:

VB – costul minim necesar pentru elaborarea unui proiect de împădurire pe suprafaţa minimă admisă – 590 (euro)

n (ha) – suprafaţa totală solicitată a fi împădurită în baza prezentei scheme

VM (euro) – costul mediu naţional de împădurire a unui hectar de teren agricol şi neagricol (aferent lucrărilor de înfiinţare şi întreţinere a plantaţiilor – 8.889 (euro)

Costul unui proiect tehnic de împădurire în 2021
Costul unui proiect tehnic de împădurire în 2021

Aceeași formulă de calcul. Pentru un hectar de teren, suprafața minimă admisă la Prima Împădurire, costurile erau de 590, în timp ce pentru 5 ha (exemplu dat și anterior), proiectul tehnic costa 1478 euro.

Așadar costul unui proiect tehnic de împădurire pentru suprafața minimă (1 ha anul trecut, față de 0,5 ha acum) a crescut de la 590 Euro la 1700 de euro, iar „costul mediu naţional de împădurire a unui hectar de teren”, folosit ]n formula de calcul pentru costul proiectului de împădurire a crescut de la 8.889 euro la 21.950 euro.

Această salt al prețurilor pentru întocmirea proiectelor de împădurire, dar și a „costului mediu naţional de împădurire a unui hectar de teren” ne conduce la o singură concluzie:  Proiectanții și firmele responsabile de efectuarea lucrărilor de împădurire vor trebui să cadă la invoială cu persoanele înteresate să acceseze fondurile astfel încăt să fie plătiți, cel puțin parțial, după decontarea cheltuielilor.

Cea mai mare piedică în calea celor care vor dori să acceseze fondurile pentru împăduriri, așa cum s-a întâmplat și în programul „Prima Împădurire” derulat de Ministerul Agriculturii prin APIA, va rămâne lipsa banilor pentru întocmirea proiectului tehnic de împădurire și efectuarea lucrărilor. Statul decontează cheltuielile 100%, dar nu dă banii în avans.

Din discuțiile avute în primăvară cu reprezentanții Gărzii Forestiere București, reiese același lucru:

În ceea ce priveşte problemele întâmpinate în vederea accesării subMăsurii 8.1, din discuțiile avute cu beneficiarii și cu proiectanții, acestea sunt:

  1. Lipsa mediatizării acestei măsuri către potențialii beneficiari (fermieri) de către instituțiile implicate în implementarea măsurii;
  2. Birocrația excesivă;
  3. Ghidul solicitantului este foarte stufos, ceea ce îl face greu de înțeles și de pus în practică;
  4. Lucrările de înființare a plantației, împrejmuire și întreținere se decontează de către APIA cu întârziere (uneori la mai mult de 1 an de zile de la realizarea lor), ceea ce înseamnă că pentru a implementa un proiect pe subMăsura 8.1, un potențial beneficìar va trebui să dispună de o sumă considerabilă, cel puțin în primul an;
  5. Restricțiile impuse de Norma tehnică 1 privind compoziții, scheme și tehnologii de regenerare a pădurilor și de împădurire a terenurilor degradate în ceea ce priveşte compoziția de împădurire aferentă tipului stațional identificat în teren, marea majoritate a potențialilor beneficiari dorind să opteze pentru specii repede crescătoare (salcâm, etc.);
  6. Lipsa puietilor forestieri, pentru anumite specii (cvercinee (stejar pedunculat, gorun, stejar brumăriu etc.), tei), care să respecte prevederile Legii 107/2011;

Vă invităm să citiți mai mult în articolul Problemele întâmpinate la accesarea subMăsurii 8.1 „Prima Împădurire” – Răspunsul Gărzii Forestiere București 

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Fii primul care adaugă o evaluare

1 răspuns la “Cât costă elaborarea unui proiect tehnic de împădurire

  1. Vreau sa publicati exemple cu fermieri care au reusit si problemele intampinate de acestia la implementarea proiectului.

    10
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?