Ministrul Mediului, în Dolj la prima acțiune de reîmpădurire în „Sahara Olteniei” finanțată prin PNRR

Astăzi, în comuna Apele Vii din județul Dolj, a luat startul acțiunea de plantare a primei păduri din nisipurile Olteniei realizată prin fonduri PNRR, în prezenta ministrului Mediului, Mircea Fechet

Proiectul este unul de reîmpădurire, deoarece acolo a existat la un moment dat o pădure și este derulat de ocolul silvic privat „Renașterea Pădurii”, care are deja șase proiecte de reîmpădurire selectate pentru finanțare prin programul de reîmpăduriri finanțat prin PNRR.

”După ce vom planta 350 de mii de puieți, pe care îi avem deja pregatiti, din speciile salcâm, ulm și dud, astfel vom stabiliza nisipurile pe toate cele 70 de hectare împădurite. Nu mai vrem nisipuri în Oltenia, vrem sa avem cât mai multă pădure, iar dacă lăsăm nisipurile să cucerească solurile fertile, asta înseamnă că ne-am resemnat.

Deșertificarea este un fenomen extrem de agresiv.

Colegii mei de la ANM îmi spun că, în fiecare an pierdem aproximativ 1000 de hectare de soluri fertile în sudul României. Tot colegii mei de le ANM spun că, dacă nu luăm măsuri urgente, în 50 de ani am putea să constatăm că întregul Sud al României este deșertificat complet și spun asta pentru ca suntem dedicați sa reușim să împiedicăm viteza cu care nisipurile înghit suprafețele agricole din sudul României și chiar dacă 70 de hectare ar putea să nu vi se para mult, vă anunț că avem niște planuri foarte ambițioase. Doar în această toamnă și primavara anului viitor vom planta pe nisipurile din Oltenia peste 2400 de hectare. Este vorba de terenuri aflate în difertite stadii de degradare, verificate deja de Garda Forestieră și le vom finanța tot din PNRR.

În județele Dolj, Mehedinti și Olt vom investi aproximativ 12 milioane de euro pentru împăduriri. Sunt primele păduri care vor fi înființate astăzi, prima dintre ele este cea despre care v-am vorbit și urmează o altă pădure de 100 de hectare, la Mârșani, nu departe de aici. Cele doua păduri, cea de 70 de hectare de astăzi și cea de 100 de hectare de la Mârșani, vor însemna nu mai puțin de 850 de mii de puieți pe care îi plantăm.

Cea mai mare pădure din PNRR: 700 de hectare

Mi-au fost prezentate planurile pentru cea mai mare pădure înființată prin PNRR, aproximativ 700 de hectare, pădurea Daneți care a strâns laolaltă 1600 de cetățeni, convinși om cu om să-și pună la dispoziție terenul pentru a-l împăduri”, a declarat Ministrul Nediului, Mircea Fechet, în Dolj, la Apele Vii, la prima acțiune de reîmpădurire din nisipurile Olteniei finanțată prin PNRR.

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *