Perdelele forestiere, soluție pentru combaterea rozătoarelor și atragerea insectelor polenizatoare

Ne-am trezit de dimineață cu această știre: Culturile de orz, grâu, rapiță ale unui fermier din Găneasa, județul Ilfov au fost atacate masiv de șoarecii de câmp, care au produs pagube imense pe 20% din suprafața culturilor. Lipsa stratului de zăpadă și temperaturile relativ blânde care au ținut până la începutul acestui an au favorizat activitatea rozătoarelor.

Ce soluții de moment au găsit fermierii? Au mobilizat 40 de oameni care să pună câte o pastilă de fosfură de aluminiu în fiecare galerie și apoi să acopere cu pământ. Substanța folosită este o neurotoxina.

Nici nu vrem să ne gândim ce perioadă de remanență are, în ce mod afectează alte viețuitoare, solul, pânza freatică sau chiar culturile și consumatorii. În agricultura ecologică astfel de măsuri sunt complet interzise, gândiți-vă la asta când faceți cumpărăturile zilnice.

Aceste otrăvuri ajung să fie consumate indirect și de dăunătorii naturali ai șoarecilor de câmp, (pasari rapitoare de noapte si de zi, vulpi, hemeline, nevastuici, arici, etc) și care la randul lor mor otravite. Deci otrăvirea șoarecilor are potențialul de a face mai mult rău decât bine.

Știrea, publicată pe Agrointeligența, are un mare defect. Dă ca exemplu o metodă de combatere a rozătoare care folosește otrăvuri pe scară largă fără să menționeze măcar soluțiile durabile și ieftine pe care natura le are împotriva șoarecilor de câmp.

Măsura ne amintește de un alt episod petrecut în China lui Mao Zedong, unde a fost lansată o campanie de exterminare a vrăbiilor, considerându-le dăunători deoarece mănâncă prea multe grâne. După ce au exterminat sute de milioane de vrăbii, în următorii ani au urmat invazii ale a lăcustelor și foamete. Abia atunci și-au dat seama că vrăbiile se hrăneau cu larvele lăcustelor și au ajuns să importe vrăbii din URSS ca să recreeze echilibrul ecologic.

Existența unui numar redus de șoareci de câmp pe terenurile agricole are și părți bune. Galeriile lor afânează și aersisesc solul, îmbunătățesc permeabilitatea solului și absorbția de apă. Exterminarea totală nu este neapărat un obiectiv.

Perdelele forestiere aduc mari beneficii pentru culturile agricole

Programul Prima împădurire finanțează fermierii care doresc să creeze perdele forestiere. Acestea au capacitatea să creeze habitate complete, inclusiv locuri de cuibărit, pentru păsări răpitoare și vulpi, consumatoare de rozătoare.

Copacii solitari pot servi drept locuri de pândă pentru păsările răpitoare specializate în vânarea rozătoarelor.

Pădurea reprezintă un refugiu nu doar pentru păsări, ci și pentru insectele polenizatoare.

Perdelele forestiere care au în componență specii melifere de arbori, vor atrage și insecte polenizatoare, care vor crește producția. Totodată, apar o serie de prădători care se hrănesc cu insectele dăunătoare.

Cum atragem păsările răpitoare specializate pe rozătoare?

Ornitologul István Moldován are câteva soluții, despre care a vorbit pe Facebook.

Toamna după arat,  se montează pe terenurile agricole prăjini sub formă de „T”

Acesta este o prajină cât mai inaltă, pe varful careia se fixează un băt orizontal (a se vedea în imaginile atașate). Acesta serveste păsarilor răpitoare (șorecarul comun, șorecar mare, huhurez mare etc) ca și loc de pânda.

Fiind la înaltime de 2-3 m deasupra solului acesta îi permite șorecarului sa vadă si implicit să vâneze pe o porțiune mai mare a câmpului unde se mișcă rozătoarele.

Cu cât mai multe asemenea bețe punem pe un camp (ideal 3/ha) cu atat mai multi șorecari vom atrage (noaptea huhurezi) care vor vâna gratis toamna și iarna șoarecii de camp.

Plantarea unui arbore (cum se făcea în trecut) în mijlocul campului, servea aceluiași lucru în afara faptului că îmbogățea solul cu nutrienți și oferea umbră muncitorilor agricoli în timpul prânzului.

Deasemenea, plantarea șirurilor de arbori autohtoni în perimetrul terenului este benefic păsarilor rapitoare, dar și a pasarilor insectivore.

Pe acești arbori se pot amplasa scorburi artificiale pentru rapitoare de noapte (cucuvea, huhurezi și cius) dar și pentru cele de zi (vânturel și șorecar comun) care astfel și în timpul primaveri/verii când cresc puii acestora, vor vâna soarecii zi și noapte.

 

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *