Mihai vă invită să împăduriți alături de el în județele Hunedoara și Dolj

Pe Mihai Dragolea l-am cunoscut pe Facebook/mihai.dragolea. Aflând că s-a apucat să împădurească pe cont propriu, fără proiecte de finanțare, două terenuri moștenite recent, am vrut să aflăm mai multe despre planurile lui de împădurire, să vedem ce l-a motivat să ia această decizie și mai ales cum putem să îl ajutăm.

Știm deja, în urma inițiativelor de identificare a terenurilor degradate, că sunt foarte multe persoane care și-ar dori să împădurească, dar nu au o bucățică de teren a lor. Am discutat cu Mihai și își dorește să vă invite să plantați alături de el sau să vă concesioneze o bucățică din terenul lui pe care să o împăduriți, din județele Hunedoara și Dolj.

Planurile lui Mihai să împădurească de unul singur 4,5 hectare de teren, cu fonduri proprii, sunt mai mult decât ambițioase, dar este extraordinar faptul că are voința să facă acest lucru. Din ce povestește mai jos este evident că are nevoie de ajutor, așa că vă invităm să îl oferiți folosind formularul de mai jos sau îi puteți scrie direct pe [email protected]

În continuare povestește chiar Mihai. Veți afla ce îl motivează, ce a făcut până acum și ce își dorește să facă mai departe.

Totul a început prin 2018, când am moștenit 4,5 hectare de teren din partea tatălui. 1,5 în județul Hunedoara, lângă orașul Orăștie și 3 între Craiova și Calafat, satul Siliştea Crucii.

Toate terenurile erau date în arendă de către tatăl meu, cultivate cu porumb. Valoarea arendei era destul de mică și mă puteam descurca și fără ea.

Pe cel din Orăștie era lăsat porumbul să putrezească peste iarnă așa că am decis să-i schimb întrebuințarea. Așa că am început demersurile de marcare a limitelor tarlalei. Am lucrat cu cei din primărie, programul de cadastrare și întabulare nu a ajuns acolo, dar aveam desenat conturul tarlalei. Am calculat la scală și am mers împreună cu un angajat al primăriei să delimitez pământul.

După a urmat calvarul cu scoaterea terenului din arendă, mă refer la cel din județul Hunedoara. Arendașul a ieșit tare greu de pe el, dar cumva am reușit. Recomand să aveți acte doveditoare pentru procesul de încheiere al arendei.

În 2020 aveam toamna terenul fără porumb, fără contract de arendă. Am plantat la început 300 de puieți de salcâm la distanțe destul de mari unul de celălat. Motivul, să vadă cei care lucrează terenul că acolo se pregătește o plantație și să nu întoarcă combinele și tractoarele pe terenul meu.

Am împrejmuit terenul cu pari între care am legat o sârmă. Parii îi aveam de la bunici și am mai cumpărat deșeuri lemnoase de la un gater din zonă.

În 2021 am discutat cu ocoale silvice din zonă și am văzut ce specii ar fi bune de plantat. Mi s-a indicat gorun, ștejar, frasin sau paltin. Sunt un mare fan al tuturor acestor specii așa că am cumpărat 1000 de paltini și 1000 de ștejari de la Ocolul Silvic Dumbrăvița din județul Sibiu.

Am dat 800 RON pe paltni și 900 RON pe ștejari (1000 de bucăți de fiecare. În plus, cei de la pepiniera ocolului mi-au mai dat și puieți picați (adică neconformi) extra, fără nici o plată.

Forestierii m-au sfătuit să pun 5000 de puieți la hectar, așa că am făcut deja o comandă de încă 3000 de puieți de gorun, ștejar și paltin pentru anul acesta. Îi pun în prima săptămână din martie, depinde când îi scot cei de la pepinieră din sol. Au aceleași prețuri ca anul trecut.

La plantare am lucrat cu doi oameni pe care i-am plătit, chiar plătit bine pentru a avea siguranța unui lucru bine făcut. Le-am dat 200 de RON și 250 RON pe zi. Din păcate nu au putut veni în toate zilele de plantare și m-am pomenit cu vreo 800 de puieți neplantați. Așa că m-am pus pe plantat într-o zi de la ora 8.30 la 16.30 și am reușit să pun 700 de fire în pământ, asta se întâmpla în noiembrie 2021.

Am crezut că-mi cad brațele, dar munca în natură e superbă. Am văzut bufnițe, fazani și iepuri. Terenul de care vorbesc se află la marginea câmpului, lângă o albie de râu.

Experiența plantării a fost una dintre cele mai bune avute, o recomand oricui. Liniștea locului și acțiunea asta de a crește niște palnte care vor dăinui sunte de ani (sper), care vor avea viața lor și vor aduce cu ele alte vietăți e genială!!!

Terenurile din Dolj vor fi eliberate în anul 2024. Acum am experiența plantării din Hunedaora și acolo voi face o perdea de copaci pe câmp, terenurile fiind situate în mijlocul holdelor.

În funcție de cât de degradat e terenul, cred că voi face o plantație mixtă. Urmează să mă documentez și cu ocoalele silvice din zonă pentru alegerea speciilor.

De ce ai ales să împădurești și nu ai ales să vinzi terenul moștenit?

Mai multe motive. Cred că terenurile pe care le moștenim au o mare valoare, sentimentală și materială. Dacă înstrăinăm terenurile pe care străbunii noștri au muncit e ca și cum ne tăiem rădăcinile. Trebuie să apreciem eforturile generațiilor anterioare și să le continuăm racordându-ne la imperativiele vremurilor.

Eu nici nu știam de aceste terenuri, când am aflat mi-am dat seama că e o ocazie de a aduce un aport pozitiv la situația climatică actuală.

Vorbim de soluții globale, de mari planuri de redresare pe care statele trebuie să le urmeze, dar fiecare dintre noi poate să facă câte ceva. Eu am găsit că plantarea de copaci poate face o micro-diferență în zonă.

Am văzut deja cuiburi de fazani și de iepuri pe teren. E cel mai frumos sentiment, practic le-am redat casa. În plus, vin insectele înapoi, vara crescând felurile flori de câmp în vreo 10 ani o să fie deja o coroană verde care înmagazinează CO2 și are propiul ecosistem.

Gândindu-mă la toate aceste posibilități pe care ți le deschide plantarea, mi-am băgat picioarele în banii care îi luam la vânzare și am lucrat să fac bani pentru plantare.

 

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

2 răspunsuri la “Mihai vă invită să împăduriți alături de el în județele Hunedoara și Dolj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *