Creditele verzi, cu dobânzi preferențiale, ne-ar putea oferi tuturor o gură de aer, la propriu

România s-a angajat prin PNRR ca până la finalul anului 2023 să realizeze lucrări de împădurire şi reîmpădurire pe o suprafaţă de 25.000 ha, urmând ca în perioada 2024-2026 să se realizeze alte 31.000 ha de lucrări de împădurire şi reîmpădurire. Totodată, până pe 30 septembrie 2024 cel puţin 90 pepiniere noi şi renovate trebuie să devină operaţionale în conformitate cu cerinţele legale stabilite în Strategia Forestieră Naţională.

Așadar, în următoarele 2 campanii de împădurire, primăvară și toamnă 2023, România s-a angajat să creeze 25000 de hectare de păduri noi.

Sarcina nu poate cădea în totalitate în sarcina Romsilva pentru că puterile Regiei Naționale a Pădurilor, potrivit propriilor comunicate din 2021 și 2022, par să fie limitate undeva la 5000 de hectare pe an de păduri regenerate artificial, adică prin plantare directă. Chiar dacă își dublează eforturile, tot nu va fi de ajuns.

Participarea tuturor celorlaltor categorii de beneficiari eligibili, UAT-uri, asociații, persoane fizice și juridice este esențială, dar în același timp este constrânsă de timp și bani.

Din experiența programului „Prima Împădurire”, derulat de APIA din 2016 și până acum, una din principalele probleme a fost faptul că „Lucrările de înființare a plantației, împrejmuire și întreținere se decontează de către APIA cu întârziere (uneori la mai mult de 1 an de zile de la realizarea lor), ceea ce înseamnă că pentru a implementa un proiect pe subMăsura 8.1, un potențial beneficìar va trebui să dispună de o sumă considerabilă, cel puțin în primul an;” –  potrivit Gărzii Forestiere București

Avem motive să credem că decontarea cheltuielilor se va face mult mai rapid în programul de finanțare a împăduririlor prin PNRR, dar asta nu schimbă faptul că potențialii beneficiari trebuie sa dețină sumele necesare în primă fază pentru achititarea costurilor cu elaborarea proiectului tehnic de împădurire și ulterior pentru execuția lucrărilor de împădurire.

Costurile cu elaborarea proiectului tehnic de împădurire sunt considerabile (adică 1700 de euro pentru suprafața minimă de 0,5 ha, 2130 euro pentru un hectar,  3895 de euro pentru 5 ha și așa mai departe, potrivit formulei de calcul a costului standard aferent elaborării proiectului tehnic de împădurire), dar dacă ne uităm pe etapele derulării schemei de finanțare a împăduririlor prin PNRR, ne putem da seama că riscul de plăti acești bani proiectantului fără a avea siguranța eligibilității proiectului e minimizat prin existența unei etape anterioare – Etapa 4. verificarea amplasamentului și emiterea în PGI a unui aviz de principiu emis de către GF (al cărui model este prevăzut la Anexa nr. 1), faza premergatoare pentru întocmirea proiectului de împădurire;.

Cu toate acestea, au existat în sesiunile anterioare ale programului Prima Împădurire persoane care au renunțat chiar și după elaborarea proiectului tehnic de împădurire și chiar după aprobarea finanțării. Unul dintre motive a fost lipsa banilor pentru execuția lucrărilor.

Din acest motiv propunem și sperăm ca băncile să își aplece atenția asupra problemei și să vină cu soluții pentru creditarea aplicanților imediat după semnarea contractului de finanțare, adică etapa 10 a derulării proiectului.

Creditele verzi cu dobânzi preferențiale, reduse față de dobânzile standard, ne-ar putea oferi tuturor o gură de aer, la propriu.

Aproape toate băncile au în momentul de față în oferta lor credite preferențiale pentru investiții verzi, cu dobânzi mai mici decât cele standard. Nu știm însă în ce măsură creditele pentru împăduriri sunt finanțabile. Vorbim de credite pe perioadă foarte scurtă de 1-2 ani, până la finalizarea lucrărilor de împădurire și decontarea cheltuielilor. O clarificare din partea băncilor ar putea ajuta.

La CEC, de exemplu, creditele verzi au dobândă redusă cu 0,75% față de dobânda standard și poți obține garanție europeană gratuită COSME pentru până la 50% din valoarea finanțării. Oferta CEC

O altă soluție ai fi ca proiectanții și firmele angajate în efectuarea lucrărilor de împădurire să accepte plata, cel puțin parțial, după decontarea cheltuielilor.

500 de milioane de euro sunt alocate pentru împăduriri, sumă pe care statul o va deconta din fondurile PNRR, dar mai întâi va trebui să se găsească în buzunarele unor investitori care sunt în același timp proprietari de terenuri pretabile pentru împădurire, o combinație greu de găsit.

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *