Salcâmul, arborele care poate face trecerea de la deșert la pădure

Adoptă un Copac!, programul de împăduriri cu voluntari al asociației Viitor Plus, face pe Facebook o pledoare pentru recuperarea terenurilor deșertificate din sudul României prin plantarea speciilor rezistente la condiții de secetă: salcâmul, glădița, sălcioara, dud, corcoduș, ulm, sânger.

În zonele deșertificate și nisipoase din sudul României, copacul de care avem nevoie este salcâmul. Dacă este plantat în acel nisip în care nu mai crește nimic, el prinde rădăcini și cu ele fixează și solul. Crește repede și aduce umbră și stabilitate. Devine nutritiv pentru sol și îl face disponibil pentru alte plante care încep să răsară.  În plus, este elastic și rezistent la vântul puternic care bate în pustietatea deșertificată.

Noi îl plantăm împreună cu sălcioară și glădiță sau împreună cu corcoduș și dud sau cu ulm și sânger pentru a asigura biodiversitatea în zonă. Pentru albine, este un paradis plin de flori. Îngrijiți bine, salcâmii înfloresc din al treilea an, deci susțin și viața albinelor, care sunt și ele afectate de schimbările climatice.

Salcâmii creează un microclimat cu umiditate și temperaturi mai mici vara și opresc nisipul care, luat de vânt, lovește și deshidratează culturile agricole.  Pentru oierii și agricultorii din zonă, aceste noi păduri sunt niște oaze răcoroase în verile toride.

În primii 2 ani de când i-am plantat, salcâmii noștri au ajuns la 4 metri înălțime și vor mai crește până la 25-30 metri. Vor trăi aproximativ 100 de ani și vor transforma deșertul în pădure. via Adoptă un copac

Deși specialiștii în studiul speciilor invazive nu recomanda folosirea lui pentru împăduri, salcâmul rămâne în continuare soluția cea mai utilizată pentru împădurirea terenurilor nisipoase, sărăcite de nutrienți, din sudul României.

Pe orice alte tipuri de sol, evitați salcâmul!

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *