Despre schema de finanțare a împăduririlor prin PNRR. Interviu cu Ministrul Mediului: „Recomand tuturor să se pregătească, să aibă toate documentele la dispoziție.”

Beneficiarii vor fi finanțați în proporție de 100% din fondurile de la Ministerul Mediului, pentru înființarea pădurii și îngrijirea ei în primii ani de la înființare. Apoi, schema de plată de 456 euro/hectar se va aplica pe o perioadă de 20 de ani, timp în care beneficiarul va fi obligat să păstreze pădurea.

”Una dintre cele mai importante scheme de ajutor din PNRR, gestionată de Ministerul Mediului, este împădurirea celor 56.000 de hectare de terenuri improprii pentru desfășurarea unor activități agricole sau silvice până acum. Avem această schemă de finanțare, care dincolo de crearea pădurilor standard, am modificat legislația astfel încât să putem finanța și crearea de perdele forestiere. Pentru agricultori, sunt convins că este o oportunitate mare, pentru că pot crea acele perdele forestiere care să asigure un microclimat propice pentru agricultură în zonele unde sunt foarte multe probleme din cauza secetei, din cauza vânturilor.

Aceste modificări legislative permit ca deținătorul terenului, cu orice titlu, să aplice pentru aceste scheme de finanțare, indiferent dacă vrea să înființeze o pădure sau o perdea forestieră. Condițiile pentru a crea o perdea forestieră sunt prevăzute în legislația în domeniu.

Finanțarea este 100%, indiferent dacă aplică o persoană fizică, o societate comercială, un UAT, o primărie; finanțarea este 100% atât pentru pădure, cât și pentru perdeaua forestieră. Această finanțare se întinde pe mai mulți ani, pentru că pe lângă plantare, trebuie să și îngrijești plantația timp de 5-7 ani, în funcție de specie. Dincolo de crearea pădurii, finanțăm timp de 20 de ani menținerea acestei păduri. Practic, sechestrarea carbonului se finanțează printr-o schemă de finanțare din fondurile de gaze cu efect de seră. Avem la dispoziție acești bani și vom putea plăti 456 euro/hectar/an, primă de sechestrare de carbon pentru fiecare hectar de pădure creat. Nicio pădure nu produce în primele decenii, astfel încât am creat o nouă schemă de finanțare, aprobată prin Ordonanță de Urgență, care va crea un pod peste această perioadă de 20 de ani, astfel încât fermierul care transformă un teren agricol de categoria a patra, a cincea, în teren forestier, să aibă un venit sigur garantat de 456 euro/hectar/an.

Speciile vor fi stabilite în funcție de regiune. Trebuie să fie specii indigene. Este interzisă plantarea speciilor invazive. Ele vor fi cunoscute la nivelul Gărzilor Forestiere și la nivelul specialiștilor în domeniul silvic care vor întocmi un plan de plantare.  Am dezvoltat un sistem informatic care este similar cu sistemul de la APIA. Fiecare beneficiar se va inscrie în acel sistem informatic, va delimita acel teren unde vrea să facă plantarea, după care va trece printr-o fază de verificare. Va fi acceptat în programul de finanțare, după care se adresează unui inginer silvic care pregătește planul de plantare. Acest plan de plantare stabilește densitatea, specia, înteținerea și modul în care timp de 5 sau 7 ani, în funcție de specie, trebuie sî întrețină. Să cosească, să facă desțelenire șamd. După care se închide perioada de finanțare pentru plantare și începe cealaltă perioadă, de compensare  a pierderilor de venit prin această schemă de sechestrare de carbon.

Eu cred că interesul va fi mai mare și se vor înscrie mai mulți decât ne-am propus noi. Cu siguranță doritorii vor înscrie în program peste 56,000 de hectare, motiv pentru care le recomand tuturor să se pregătească, să aibă toate documentele la dispoziție.

Un lucru foarte important este că nu avem condiția intabulării terenului în prealabil. Toate programele de împădurire au eșuat din cauza faptului că sunt foarte puține terenuri intabulate care pot fi împădurite, motiv pentru care mergem pe același principiu ca la APIA. Deținătorul legal al terenului poate să facă această plantare, poate să beneficieze de subvenție, cu condiția să păstreze timp de 20 de ani pădurea. Dacă între timp acea pădure dispare, beneficiarul va trebui să returneze toți banii

Cine este sigur că se poate înhăma la un astfel de proiect va primi dincolo de acei bani „primă de plantare”. 12-15 mii de euro, în funcție de specie și de schema de plantare, va primi și compensația pentru schemele de sechestrare de carbon. ”, a precizat ministrul mediului, Tanczos Barna, pentru AGRO TV.

Ghidurile de finanțare pentru accesarea fondurilor PNRR pentru împăduriri pot fi accesate aici.

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

2 răspunsuri la “Despre schema de finanțare a împăduririlor prin PNRR. Interviu cu Ministrul Mediului: „Recomand tuturor să se pregătească, să aibă toate documentele la dispoziție.”

  1. Bună dimineața,
    Am citit Ghidul consultativ cu privire la împădurirea prin PNRR dar nu am văzut nici o data de incepere a sesiunii.As dori să știu dacă este o asemenea data pt a putea începe pregătirea tuturor documentelor.Multumesc MEREUȚĂ GICĂ LAURENȚIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *