Agrosilvicultura, cultivarea carbonului și gestionarea durabilă a solului vor fi subvenționate în UE

Terenuri cultivate în județul Bihor, Árpád Czapp (Unsplash)
Terenuri cultivate în județul Bihor, Árpád Czapp (Unsplash)

Agrosilvicultura integrează culturile agricole cu vegetația forestieră, arbuști și copaci, cu scopul de a îmbunătăți atât producția agricolă, prin îmbunătățirea calității solului, evitarea levigării azotului, a eroziunii și uscării solurilor, protejarea culturilor de arșița zilelor călduroase de vară, precum și pentru captarea dioxidului de carbon din atmosferă și producerea de biomasă din vegetația lemnoasă.

Comisia Europeană a elaborat o nouă Strategie pentru Soluri în noiembrie 2021 și urmează să propună o legislație specifică în 2023, anunță pe Facebook vicepreședintele Comisiei de Mediu a Parlamentului European, eurodeputatul Dan Motreanu

Am participat la ședința Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European, în cadrul căreia s-a dezbătut cu oficiali ai Comisiei Europene viziunea asupra solurilor în Uniunea Europeană.

Solul este o resursă neregenerabilă, a cărui degradare și poluare reprezintă o amenințare serioasă la adresa sănătății și bunăstării noastre. Două treimi din solurile UE sunt degradate și erodate, ceea ce duce la o pierdere anuală de producție agricolă de 1.25 miliarde euro. Deși avem legislație pentru protecția apei și a aerului, ea lipsește în domeniul solului, adevărat capital al fermierilor și silvicultorilor.

Prin urmare, Comisia Europeană a elaborat o nouă Strategie pentru Soluri în noiembrie 2021 și urmează să propună o legislație specifică în 2023. Acțiunea Comisiei a fost întreprinsă după adoptarea, în aprilie, cu o majoritate covârșitoare a rezoluției inițiate de Comisia pentru Mediu, al cărui vice-președinte sunt, cu privire la protecția solului și gestionarea durabilă a acestuia.

Strategia pentru Soluri până în 2030 este un pilon esențial al Pactului Verde, care urmărește să avem soluri sănătoase până în 2050 și propune acțiuni și măsuri bazate pe dovezi științifice. Obiectivele Strategiei sunt sistemele alimentare durabile, biodiversitatea și un mediu sănătos și rezilient.

Propunerea legislativă pentru 2023 va prinde contur după o evaluare de impact amănunțită, va respecta principiul subsidiarității și va fi dezvoltată în strânsă cooperare cu statele membre, experți și părți interesate.
De asemenea, Planurile strategice naționale ale Politicii Agricole Comune (PAC) vor încuraja activități durabile ce îmbunătățesc fertilitatea solurilor și previn degradarea acestora. Finanțarea PAC, practicile de cultivare ale carbonului, dar și inițiative de tipul “testează-ți solul gratuit”, oferă stimulente valoroase gestionarilor de terenuri.

Cultivarea carbonului

Într-o altă postare pe Facebook din ianuarie, eurodeputatul explică și ce înseamnă sintagma „Cultivarea carbonului”

Practic, prin cultivarea carbonului se vor recompensa practicile agricole care, fie reduc emisiile de gaze cu efect de seră (GES), fie le captează în solurile agricole, precum:

  • agrosilvicultura
  • perturbarea mecanică minimă a solului (reducerea aratului)
  • culturi de acoperire a solului sau culturi secundare (ce pot fi valorificate)
  • refacerea și reumidificarea turbăriilor
  • gestionarea carbonului din solul pajiștilor etc

Estimările Comisiei Europene prevăd că, pentru fiecare tonă de GES redusă sau captată în sol, agricultorul primește 30-40 EUR.

Acești bani vor veni fie din fondurile Politicii Agricole Comune (PAC) – pentru statele membre care includ cultivarea carbonului în eco-scheme, fie de pe piețele voluntare de carbon – adică de la companiile private care vor să compenseze impactul negativ asupra mediului generat de GES pe care le produc.

Cultivarea carbonului generează efecte pozitive asupra climei și mediului împreună cu numeroase beneficii conexe pentru agricultori. Mai exact, o acumulare de carbon în sol sub formă organică îl face mai fertil, mai biodivers și mai rezilient, necesitând o cantitate mai redusă de îngrășăminte, apă, pesticide și energie și producând în final o recoltă mai bogată și mai sănătoasă.

Comisia Europeană lucrează în prezent la o propunere legislativă pentru certificarea cultivării carbonului care va fi înaintată Parlamentului European și Consiliului până la sfârșitul acestui an.

 

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *