Pădurile României potrivit hărților Imperiului Habsburgic din sec. XVIII și rolul lor în refacerea habitatelor

Roșiorii de Vede
Roșiorii de Vede

Digitalizarea hărților Imperiului Habsburgic și suprapunerea lor peste hărțile actuale face posibilă o identificare mult mai bună a ariilor geografice acoperite de păduri în urmă cu mai bine de 200 de ani.

Recent, Primăria Piatra Neamț a depus un proiect de împădurire a unei suprafețe de 38 de hectare de pășune.  Cu această ocazie vedem și primul exemplu de pășune cu înaltă valoare naturală care se împădurește cu fonduri PNRR, apelând la excepțiile regulilor de împădurire a pășunilor.

Din memoriul de prezentare al proiectului de împădurire aflăm că: „Proiectul vizează refacerea unui habitat natural (pădure) ce a existat acum cca. 200 de ani (conform hărților Imperiului Habsburgic din sec. XVIII ) și care datorită intervențiilor antropice a fost transformat prin defrișare în pășune. În ultimii ani suprapășunatul a provocat tasarea stratului superficial de sol și apariția a numeroase poteci pe curba de nivel, lipsite de vegetație. Aceste poteci precum și stratul de sol compact favorizează scurgerile și eroziunea de suprafață fapt ce conduce pe lângă degradarea stratului fertil și la aridizarea treptată a terenului.

Hărțile Europei în secolul XVIII sunt disponibile publicului pe https://maps.arcanum.com/en/map/europe-18century-firstsurvey 

Vă recomandăm alegerea unei hărți de bază „base maps” actuală și modificarea opacității hărților vechi astfel încât să observați mai ușor diferențele între cele două hărți.

Mai jos este reprezentată aceeași arie geografică de la vest de București în varianta de la 1790 și cea de astăzi. De observat suprafața mult mai mare acoperită de păduri între Roșiorii de Vede și București.

 

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

4 răspunsuri la “Pădurile României potrivit hărților Imperiului Habsburgic din sec. XVIII și rolul lor în refacerea habitatelor

  1. In decursul istoriei, pe actuala suprafață a RO, procentul de împădurire a fost mai mare, dar atunci ce populație aveam. Datorită colonizării repetate a Imperiului Habsburgic și mărirea numărului de locuitori, cetățenii au defrișat pădurea și au creat pășuni și terenuri agricole, pt. a-și asigura alimentele. Dacă la actuala populație, vrem să ajungem la vechiul procent de împădurire, trebuie să ne obișnuim să roadem coaja la arbori ca vânatul iarna, și să așteptăm draga UE să ne trimită ceva alimente la Mall. Chiar și d-ta ai menționat că pe pajiștea respectivă a fost „suprapășunat” deci oamenii au strictă nevoie de respectiva pășune . Toate aspectele negative menționate la respectiva pășune, se pot corecta prin lucrări. In cazul prezentat – excelentă e doar prostia !

    1
    1
      1. Așteptăm să se închidă granițele UE, din diverse motive – o perioadă sau eventual război și atunci vom vedea cât de bună e împădurirea, la pășuni și terenuri agricole. Și totuși avem terenuri de împădurit, cum a prezentat ministrul terenuri nisipoase în Oltenia sau terenuri nefertile, la care manopera, lucrările sunt mai scumpe decât venitul din vânzarea produselor agricole !

        1. Stați liniștit că nu murim de foame. Abia se vor planta câteva mii de hectare prin PNRR și nu împădurește nimeni terenuri care aduc profituri mari în agricultură. Tot terenurile care stau degeaba sau care nu sunt suficient de productive ajung păduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *