Redirecţionează 3,5 % din impozitul pe venit pentru Asociația "100% pentru mediu". Termenul limită pentru trimiterea declarației la ANAF este 25 Mai. Completează declarația online și ne ocupăm noi de restul, durează 2 minute. Mulțumim!

În natură, doar una din 10.000 de ghinde ajunge stejar. Dar putem ajuta!

Împăduririle naturale sunt de dorit, dar nu se întâmplă în ritmul pe care ni l-am dori. Puteți da un mic ajutor pădurii utilizând o metodă simplă și la îndemână oricui, chiar dacă locuiți la bloc și nu aveți prea mult spațiu.

O să vorbim mai departe despre cum puteți crește un stejar din ghindă, dar puteți încerca același lucru și cu jir, alune, sâmburi de cireșe, semințe de mere, pere, nuci, castane și chiar conifere.

Adunați ghinda toamna dintre cele care cad pe pământ. Dacă doriți o cantitate mai mare, așterneți o folie sau o pânză pe jos și scuturați crengile cu o prăjină.

Când e coaptă, ghinda are culoare maronie cu mici dungi verzui și se desprinde ușor de căpăcelul de la bază. Dacă are găuri mici, e un indicator al faptului că a fost mâncată de o insectă.

Faceți testul de plutire. Puneți toate ghinele într-un vas cu apă și aruncați pe cele care plutesc pentru că sunt seci și nu vor germina.

Puneți ghindele într-un recipient/pungă cu puțin pământ de ghiveci. Solul trebuie să fie ușor umed, nu foarte tare pentru că trebuie să mai și respire. Puneți recipientul/punga la frigider în compartimentul pentru legume și fructe (0-3 grade celsius).

După 4 săptămâni verificați ghindele și vedeți dacă au început să germineze. Dacă nu, puneți-le din nou la frigider și verificați peste o săptămână și ceva. Dacă vedeți o mică rădăcină, puteți transfera ghinda într-un ghiveci cu pământ.

Ghinda germinată se plantează la suprafața solului, acoperită cu puțin pământ, cu rădăcina orientată în jos.

Puteți ține ghivecele în casă sau în curte timp de un an, doi sau chiar trei ani dacă ghiveciul este mai mare și puțin mai adânc decât cele folosite pentru flori.

Plantați stejarii astfel obținuți fie pe terenul propriu, fie pe la rudele de la țară (poate le și dați idei cu ocazia asta), fie luați legătura cu cineva din zonă care are un teren și dorește să îl împădurească. Sau pur și simplu găsiți un loc în natură pe care îl frecventați și unde credeți că un stejar, doi, trei vor putea crește în siguranță.

Iată altă idee. Data viitoare când vedeți un apel la voluntariat pentru plantări, luați cu voi puieții pe care i-ați crescut chiar voi din ghindă și plantați-i acolo!

Mai multe informații despre cum puteți crește puieți din sâmburi și semințe găsiți pe blogul scoaladepuieti.ro, care urmărește pas cu pas activitatea de înființare a unei livezi, plecând de la semințe.

Recomandăm în mod special  metoda pentru obținerea portaltoilor de cireș sălbatic, din sâmburi, o metodă aplicabilă și altor semințe și sâmburi.

Succes!

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *