Am întrebat APIA de ce niciun raport final de selecție, de la niciuna dintre cele cinci sesiuni anterioare ale subMăsurii 8.1 Prima împădurire, nu ne arată care au fost punctajele fiecărui proiect depus. Aceste punctaje ar fi trebuit să fie folosite la departajarea proiectelor depuse, în funcție de principiile și criteriile de selecție.
Răspunsul APIA: „Punctajele se calculează numai în situațiile în care pachetul financiar alocat pe o sesiune este mai mic decât sumele estimate pentru aplicanții din sesiunea respectivă. În acest caz, în vederea departajării aplicanților se calculează punctajul. Mentionăm că, în nicio sesiune nu a fost depăsit pachetul financiar alocat.”
Iată că avem confirmarea. Cel puțin până acum ar fi fost suficient să depuneți un dosar de finanțare eligibil ca să primiți finanțare pentru împădurire.
Criteriile de departajare, cum ar fi dimensiunea terenului angajat pentru împădurire, localizarea terenului în județe deficitare în păduri sau starea de degradare a terenului au devenit irelevante din cauza numărului redus de proiecte depuse.
Nici măcar în anul desfășurării campaniei guvernamentale „O pădure cât o țară„, nu a fost bătaie pe fondurile europene pentru împăduriri, lucru foarte curios.
Am mai întrebat APIA care au fost cele mai mari probleme pe care le-au intâmpinat beneficiarii măsurii.
Răspunsul APIA: „Cea mai mare problemă a fost manifestarea fenomenului de secetă în primul an de la înființarea plantației când, beneficiarii au avut procente de prindere cu mult sub procentul minim de reusită a plantației și au refăcut plantatia; acestia au beneficiat de plăti dacă au depus la APIA documentele privind forta majoră (seceta).”
E o informare prețioasă pentru viitori beneficiari ai măsurii. Acordați atenție specială prinderii puieților.
Asigurați-vă că aveți o sursă de apă și planificați-vă timpul și banii în așa fel încât să ajungeți cu o cisternă cu apă la puieți în perioadele secetoase sau plantați puieți cu balot de pământ pe rădăcini astfel încât să asigurați cel puțin procentul minim de prindere.
Am mai întrebat APIA ce raport există între numărul persoanelor care vin să se informeze despre măsura Prima Împădurire și numărut final de aplicanți.
Răspunsul APIA: Persoanele se pot interesa atât la APIA Central cât și la centrele județene APIA, informarea este în proportie de 90% telefonic, iar APIA nu a efectuat astfel de statistici; am putea aprecia, la nivel APIA Central că, în proportie de 90% dintre cei care se interesează au aplicat pentru această măsură.
E o interpretare forțată, dar hai să o facem. Dacă te duci să întrebi la sediul APIA Central despre măsura de finanțare „Prima Împădurire”, ai 90% șanse să primești finanțare, atât de convingători sunt funcționarii APIA.
Probabil realitatea e alta, dar cine mai stă să-i dea de cap. Important e, dacă vă interesează să primiți bani pentru împăduriri, să mergeți să întrebați. Telefonul nu e de ajuns. Drumul la APIA e primul pas pentru accesarea măsurii de finanțare pentru că ei trebuie să facă identificarea terenului.
Scrisoarea primită de la APIA și semnată de directorul general Adrian Pintea, căruia îi mulțumim că și-a făcut timp pentru noi, se încheie cu următoarea informare:
APIA: „Vă informăm că începând cu noua Programare, este posibil ca, Măsura 8 să nu se mai deruleze de către Agenția de Plăti și lntervenție pentru Agricultură ci de Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor, potențialii beneficiari fiind îndrumati să se adreseze acestora pentru obținerea de informații privind noua schema de ajutor de stat care se referă la impădurirea terenurilor agricole.”
Suntem cu totul de acord că mutarea măsurii de finanțare de la APIA la Ministerul Mediului ar putea fi cea mai bună decizie pentru ca măsura Prima Împădurire să câștige mai mulți beneficiari. Nu doar pentru că sperăm ca funcționarii Ministerului Mediului sunt mai buni ecologiști decât cei ai APIA și mai motivați să informeze aprofundat potențialii beneficiari, ci și pentru că actorii implicați în efectuarea proiectelor de împădurire și avizarea lucrărilor se află tot în subordinea Ministerului Mediului.
În momentul de față se se desfășoară sesiunea a 6-a de finanțare a împăduririlor prin programul „Prima Împădurire” și are termen de depunere a dosarelor pe 28 februarie.
Puteți accesa pagina oficială de informare de pe site-ul APIA urmând aceast link.
Răspunsul integral APIA la întrebările noastre se află aici (pdf)
Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!
Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.