Împădurirea cu forțe proprii / în regie proprie – Ideală pentru suprafețe mici

Accesarea fondurilor PNRR pentru împăduriri nu vă obligă să apelați la o firmă de împăduriri. În acest caz, lucrările de împădurire trebuie realizate sub  supravegherea unui diriginte de șantier, inginer silvic atestat pentru acest domeniu de lucrări.

Pentru suprafețe mici, când resursele sunt limitate sau dacă nu reușiți să contractați  în condiții avantajoase serviciile unei firme care se ocupă cu împădurirea, soluția poate fi împădurirea cu forțe proprii. Poate chiar în familie, cu prieteni sau voluntari care ar putea să răspundă unui apel.

În acest caz, costurile pe care va trebui să le suportați până la virarea primilor bani se vor rezuma la costul cu proiectul tehnic de împădurire, care poate însemna și doar un avans, costul cu dirigenția de șantier și costul cu puieții.

La pagina 24 din Ghidul Solicitantului putem găsi și o estimare a costurilor pentru dirigenția de șantier.

 „Cu titlu informativ, în situația în care beneficiarul execută lucrările cu forțe proprii, activitățile de asistență și supraveghere tehnică pe parcursul lucrărilor de instalare și întreținere a culturilor, care pot fi realizate de către un diriginte de șantier, au fost evaluate în studiul de fundamentare a costurilor standard la nivelul de 1,5% din valoarea lucrărilor de instalare și întreținere a plantațiilor, cuprinzând inclusiv întocmirea documentelor premergătoare recepției lucrărilor (amplasări suprafețe de control, îndrumare tehnică, etc.).”

Ingineri silvici atestați pentru execuția lucrărilor de împădurire în calitate de diriginți de șantier găsiți aici. Alegeți județul și forma de organizare pentru o filtrare a rezultatelor sau accesați Harta Silvicultorilor.

Statul decontează în schema de finanțare a împăduririlor prin PNRR costuri standard, nu costurile efective.  Costul standard este o valoare fixă pentru fiecare categorie de lucrări din proiect – care se decontează ulterior efectuării lucrărilor și verificării acestora de către Garda Forestieră – nu se vor prezenta de beneficiari documente justificative.

De exemplu, pentru plantația de stejar, suma totală este 19.647 euro pe hectar fără TVA, din care 6379 euro fără TVA pentru înființare, iar pentru întreținere se acordă anual (până la 6 ani) câte o sumă.

Termenul de virare al primilor bani este de 30 de zile de la momentul încărcării în aplicația PGI de către Garda Forestieră a raportului de control.

Despre costurile inițiale, înainte de semnarea contractului de finanțare și ce avans orientativ practică inginerii silvici pentru elaborarea proiectului tehnic de împădurire vă putem spune că am contactat câțiva proiectanți și am primit următoarele răspunsuri:

  1. O firmă din Mehedinți spune că „avansul trebuie să acopere cheltuielile la zi până la încasarea sumelor pe proiectare (adică prima decontare a cheltuielilor, prima 1) + 10 procente din costul standard cu proiectul tehnic care e calculat conform ghidului, plus TVA”.
  2. Un inginer proiectant din Vaslui cu experiență vastă în domeniu spune că cere „avans 30% la începerea lucrărilor de proiectare, iar diferenta de 70% la avizarea proiectului de Garda Forestiera”. Îngrijorarea dumnealui fiind că aplicanții ar putea depune proiectul, dar ar putea abandona lucrările de împădurire.

Află mai multe din Rezumatul ghidului de finanțare a împăduririlor prin PNRR, în care am inclus mai multe informații esențiale,  în special pentru cei care au suprafețe mici de împădurit.

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *