Împrejmuirea plantației forestiere în proiectele de împădurire cu fonduri PNRR

Pentru împrejmuirea plantației forestiere, mai întâi se va stabili necesitatea ei, iar în cazul în care este necesară, proiectarea se va efectua la nivel de trup de pădure, deoarece pentru perdelele forestiere de protecție nu sunt eligibile costurile pentru executarea împrejmuirilor.

Împrejmuirea propusă va fi realizată folosind una din următoarele variante:

  • sârmă ghimpată (cinci rânduri și două diagonale)
  • plasa de sârmă împletită
  • plasă de sârmă înnodată

Înălțimea minimă a gardului trebuie să fie de 1,5 metri și se fixează pe bulumaci din lemn sau spalieri din beton armat sau țeavă/profil din metal, conform specificațiilor alese în proiectul tehnic de împădurire.

În cazul în care nu este propusă execuția unei împrejmuiri, terenul va fi delimitat prin borne, ce vor fi amplasate în punctele caracteristice de inflexiune a conturului.

În situația în care există mai multe suprafețe de împădurit învecinate, împrejmuirea se va realiza doar pe conturul exterior al trupului rezultat prin unirea tuturor suprafețelor respective.

Respectând condițiile minime cerute de ghidul de finanțare, adică 1,5 metri pentru înălțimea gardului și alegând o soluție de împrejmuire cu plasă de sârmă înnodată (vânătorească), similară celei folosite pe marginea autostrăzilor (cu ochiuri mici jos și mai mari sus), se pot minimiza costurile pentru împrejmuire, permițând astfel aplicantului să se încadreze în bugetul propriu și să continue lucrările de plantare cu ceva mai mulți bani în buzunar.

Statul decontează prin PNRR o valoare standard pentru execuția lucrărilor de împrejmuire de 1.682 euro/100 metri liniari

  • Plasa înnodata H 150cm grosime 1,6×2,0mm se poate achiziționa la prețuri sub 150euro/100 metri liniari de gard.
  • Costul cu stâlpii, dacă sunt puși la 2 metri unul e celălalt, cu 30-50 de lei bucata, pot ajunge undeva în jur de 300-500 euro/100 metri liniari de gard.

În diferența până la 1.682 euro rămâne costul cu manopera, dar cu siguranță nu veși depăși suma decontată.

Dacă lăsați stâlpii mai înalți, puteți decide mai târziu, cu banii de la prima decontare, să adăugați în plus un rând sau două de sârmă ghimpată pentru a împiedica căprioarele să sară peste gard, cu mențiunea că sârma trebuie foarte bine întinsă și chiar legată de plasa de sub ea astfel încât să descurajeze căprioarele să sară printre sârme.

Economii se mai pot face și la alegerea grosimii sârmei pentru plasa de împrejmuire. Rolul de protecție al gardului fiind unul limitat pe câțiva ani, până când puieții cresc suficient ca să nu mai fie afectați de animale.

În cazul în care nu se justifică împrejmuirea, descurajarea căprioarelor se poate face utilizând repelenți ca Cervacol Extra, Wam Extra, câini sau gard viu perimetral din specii ghimpoase.

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Fii primul care adaugă o evaluare

1 răspuns la “Împrejmuirea plantației forestiere în proiectele de împădurire cu fonduri PNRR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?