Atenție! Nu e obligatoriu să aveți cadastru ca să aplicați la finanțare pentru împădurirea unui teren. În această situație, figurarea terenului pe hartă se poate face în primă fază chiar și manual, urmând ca proiectantul sau un topometrist să vă ajute să obțineți coordonatele exacte ale terenului în cursul elaborării proiectului tehnic de împădurire.
Dacă aveți terenul intabulat, amplasarea lui pe hartă, în aplicația impaduriripnrr.mmap.ro se poate face descărcând de pe site-ul ANCPI extrasul din planul cadastral, pe ortofoplan. ANCPI oferă acest serviciu pe site-ul propriu la un preț de 15 lei (plata online) de la această adresă: https://epay.ancpi.ro/epay/SelectProd.action?prodId=419
Deoarece coordonatele ANCPI sunt in Stereo70, iar aplicația pentru împăduriri folosește alt sistem de coordonate (WGS84), trebuie făcută conversia într-un program ca ArcGIS sau QGIS.
Mai jos vom descrie pașii care trebuie urmați pentru a face chiar dumneavoastră conversia, dar dacă nu vă descurcați ne puteți cere ajutorul pe Grupul de Whatsapp. Altfel, puteți cere ajutor unui proiectant de pe lista disponibilă pe site.
1. Descărcați și instalați programul QGIS (1.2 Gb) – gratuit – de la adresa https://www.qgis.org/en/site/forusers/download.html
2. Alegeți din colțul din stânga sus „Proiect nou” sau apăsați simultan tastele CTRL+N
3. Deschideți Instrumentarul (Toolbox) din bara de meniuri de pe rotița dințată sau apăsați simultan tastele CTRL + Alt +T. Din instrumentar alegeți opțiunea „Reproiectarea straturilor” (Reproject layer dacă ați instalat programul în engleză), pe care o găsiți desfășurând meniul „Generalități despre vectori” (Vector general ). Ca să o găsiți mai repede puteți scrie „Reproiectarea” în câmpul de căutare, cum am făcut eu mai jos.
4. În fereastra nou apărută, alegeți ca strat de intrare fișierul/arhiva de coordonate Stereo70 descărcat de pe site-ul ANCPI. Apăsați cele trei puncte pe care le arată prima săgeată roșie mai jos și apoi opțiunea Selectare fișier.
Apoi puțin mai jos, de la următoarea săgeată roșie, alegeți opțiunea „Salvare într-un fișier”.
Celelalte opțiuni din această fereastră rămân neschimbate, ca în poză.
5. După ce ați apăsat „Salvare într-un fișier” vi se deschide o fereastră nouă din care alegeți folderul unde doriți să salvați noile coordonate. De preferat ar fi să creați un folder nou pentru că se vor crea 5 fișiere distincte pe care va trebui să le arhivați. Dați un nume fișierelor și nu uitați să alegeți extensia SPH files (.sph) din lista imediat următoare, unde apare săgeata roșie mai jos.
6. Apăsați Save/Salvați, apoi în fereastra inițială, de la pasul 4, apăsați butonul „Rulare”.
7. După ce ați apăsat rulare, dacă ați procedat corect, în folderul de lucru ar trebui să aveți 5 fișiere ca cele din imaginea de mai jos. Le selectați și le arhivați într-un singur fișier zip cu un program de arhivare.
8. Intrați în aplicația impaduriripnrr.mmap.ro. De pe butonul arătat de săgeata roșie în imaginea de mai jos încărcați arhiva cu cele 5 fișiere generate de programul QGIS. Amplasamentul va apărea imediat pe hartă.
Despre funcționarea aplicației de împăduriri găsiți mai multe la pagina 122 din ghid: https://pnrr.mmap.ro/wp-content/uploads/2024/01/GHID_PNRR_C2_I1_IMPADURIRI.pdf
Verificați dacă parcela este amplasată corect pe hartă!
Vă reamintim că puteți apela și la ajutorul membrilor grupului Împăduriri PNRR de pe Whatsapp, dacă nu vă descurcați.
Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!
Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.
Bună seara sun la început și nu sunt bine pus la curent cu aceste noutăți a-și dori sa accesez a fonduri pentru a înființa o împădurire cu foioase în zonă de deal mai exact în județul Bacău terenul este cadastrat și trecut în cartea funciara cum sa procedez
Dacă citiți ghidul de finanțare o să vedeți că sunt descriși pașii care trebuie urmați. Trebuie să faceți cont în aplicație ca să cereți avizul provizoriu. Dacă nu vă descurcați căutați un proiectant aici ca să vă ajute și la etapa asta.
Buna ziua
Am conturul primit de la topometrist in format dwg/dxf.
Dupa ce il convertesc in shapefile conform pasilor de mai sus si vreau sa incarc fisierul arhivat in aplicatie imi apare eroarea „Geometria LINESTRING invalida! Doar geometriile de tipul POLYGON sunt acceptate!
Am verificat in Qgis si conturul convertit apare de tip polyline.
Cum il pot transforma in polygon ca sa fie acceptat de aplicatie?
Multumesc
Nu v-a dat ce trebuie. Tot lui trebuie să îi transmiteți eroarea și să vă dea ce trebuie. Dacă nu, vorbiți cu cineva de la Garda Forestieră să vă ajute.
Buna ziua. Care este procedura in cazul in care trebuie sa introducem mai multe arhive csv deodata?
Întrebați Garda Forestieră