Contractarea puieților forestieri din timp este cheia reușitei proiectului de împădurire

Pepinierele produc puieți în baza unor comenzi și contracte de furnizare anterioare. Unele au anticipat cererea mare din perioada următoare generată de lansarea finanțărilor PNRR pentru împăduriri și au făcut eforturi să producă mai mult, dar totul în limita resurselor de care dispun.

Împreună cu împădurirea celor 56.700 de hectare, România s-a angajat prin PNRR să operaționalizeze cel puțin 90 de pepiniere noi și renovate până la sfârṣitul trimestrului 3 din 2024. Ghidul de finanțare pentru pepiniere ar fi în acest moment în lucru „pe ultima sută de metri„, potrivit autorităților, dar chiar și cu finanțarea pepinierelor, ținând cont de faptul că pentru unele specii de puieți e nevoie de 3 ani de la însămânțarea în pepinieră până la plantarea pe teren, piața va cunoaște un deficit de puieți.

Romsilva produce puieți forestieri pentru propriile împăduriri și vinde din excedent.

În cele șase pepiniere silvice centrale și alte 553 pepiniere silvice aflate în administrare, toate dotate cu instalații de irigat, precum și în 483 pepiniere silvice cantonale existente la nivelul ocoalelor silvice, Romsilva produce anual circa 41.000.000 puieti forestieri apți de plantat. Din acest număr, Regia folosește 26 de milioane, restul de 15 milioane sunt vânduți sau donați.

Regia a scos la vânzare în oferta de toamnă 2022 doar 7 specii de puieți forestieri, la prețurile din tabelul de mai jos, în condițiile în care oferta ar fi trebuit să cuprindă 57 de specii ca să poată acoperi nevoile oricărei compoziții de împădurire stabilite în proiectele tehnice. Lipsa chiar și a unei singure specii pe piață poate genera probleme serioase pentru aplicanții la fondurile PNRR pentru Împăduriri.

În România se produc și se plantează anual în jur de 43 de milioane de puieți. Pentru împădurirea celor 56.700 de hectare asumate prin PNRR avem nevoie de 300 de milioane de puieți peste cât se produce acum.

Pepinierele silvice private funcționează, ca și Romsilva, în baza unor comenzi și contracte de furnizare anterioare. Contractarea puieților forestieri din timp este cheia reușitei proiectului de împădurire, iar prin „comandă din timp”, înțelegem cu un an, chiar doi înainte.

Pregătiri se pot face chiar și acum, în plină iarnă. De exemplu, semințele de molid, pin, anini, carpen, frasin, glădiță și salcâm se pot recolta în această perioadă.

Achitarea unui avans pepinierelor silvice le ajută să își finanțeze cel puțin recoltarea semințelor, până când vor putea accesa fondurile pentru pepiniere.

Vezi lista pepinierelor silvice private sau consultă harta pepinierelor silvice. Datele care ne-au ajutat la crearea acestei hărți provin din „Registrul unic al producătorilor autorizaţi pentru producerea materialului forestier de reproducere, registru public menținut de Ministerul Mediului, care din păcate nu conține datele de contact al pepinierelor, ci doar numele și adresa.

Chiar dacă am cerut în repetate rânduri ca registrul să fie completat cu numerele de telefon ale pepinierelor silvice, cel puțin ale pepinierelor silvice private, acest lucru nu s-a întâmplat.  Ministerul Mediului este singurul responsabil de acest neajuns deoarece pepinierele silvice sunt autorizate direct de minister, care este și depozitarul dosarelor de autorizare a pepinierelor.

Ca să puteți face o comparație, Inspecția Națională pentru Calitatea Semințelor, instituția care autorizează pepinierele pomicole, pune la dispoziția publicului numerele de telefon ale pepinierelor. Deci nu există motive pentru care numerele de telefon ale pepinierelor silvice nu ar putea fi publice, e doar o chestiune de voință din partea Ministerului Mediului 

În cazuri deosebite, înființarea plantației se poate amâna cu maxim 1 an

La pagina 91 din Ghid, capitolul Drepturile și obligațiile Beneficiarului:

„După semnarea contractului de finanțare, lucrările de înfiinţare a plantaţiilor forestiere se vor realiza de regulă cel târziu la începutul următorului sezon de vegetaţie, fără însă a depăşi data calendaristică de 31 mai a anului respectiv. Prin excepție, în cazuri deosbite, ce vor fi documentate, se poate decala înființarea plantației cu maximum 1 an față de termenul prevăzut anterior.”

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *