Autoritățile locale din comuna Hoceni au finalizat un proiect de împădurire pe o suprafață de 100 de hectare. Proiectul a fost finanțat de către Adminitrația Fondului de Mediu și vizează stoparea fenomenului de eroziune a solului.
„Am inventariat din pășunile comunei toate suprafețele de teren care erau predispuse eroziunii și văzând această oportunitate am promovat acest proiect care împlinește cinci ani și îl recepționăm. Au fost plantate specii de puieți adaptatei zonei, iar această pădure este foarte importantă pentru comunitatea noastră. În comună mai sunt terenuri predispuse la fenomenul eroziunii, dar sunt în proprietate și nu a fost dezbătută moștenirea și, astfel, nu se poate promova un astfel de proiect”, a spus Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni.
Și Agenţia Naţională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui derulează lucrări de combaterea eroziunii solului aflate pe o suprafață amenajată de 195.600 hectare. Este vorba despre 11 amenajări care au ca principal scop combaterea eroziunii solului de suprafață și în adâncime, stingerea formaţiunilor torențiale, stăvilirea proceselor de alunecare a solului. Astfel, se dorește redarea în circuitul agricol a suprafețelor de teren afectate de aceste procese de degradare a solului, mărirea capacităților de producție a acestora, precum şi protecția obiectivelor social-economice.
Din păcate, o mare parte din suprafețele arabile din județ au un grad de fertilitatea scăzut, lucru care influențează prețurile cu care se tranzacționează terenurile. Gradul de fertilitate al terenurilor este următorul: clasa I de fertilitate 5.834 hectare, adică 1,45% din totalul suprafeței arabile din județ care este de 401.039 hectare; clasa II de fertilitate 93.060 hectare (23,2%); clasa III de fertilitate 158.008 hectare (39,4%); clasa IV de fertilitate 105.896 hectare (26,5%); clasa V de fertilitate 38.241 hectare (9,5%).
via EstNews
Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!
Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.