760.000 de puieţi vor fi plantaţi în această primăvară pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică Harghita

În total, în campania de primăvară vor fi regenerate artificial 170 de hectare şi se estimează că vor fi regenerate natural 86 ha

Direcţia Silvică (DS) Harghita şi-a propus să regenereze în campania de împăduriri din această  primăvară o suprafaţă totală de 256 de hectare în fondul forestier de stat şi în cel privat administrat de instituţie, atât prin plantări de puieţi, cât şi prin regenerări naturale.

În fiecare an, în România, conform Codului Silvic, începând din 15 martie şi până în 15 aprilie se desfăşoară Luna plantării arborilor. În judeţul Harghita, însă, campania de împăduriri începe mai târziu, din cauza faptului că este o zonă montană şi condiţiile meteorologice nu permit începerea lucrărilor mai devreme.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că în judeţ Luna plantării arborilor este decalată cu cel puţin o lună. „Noi, la modul efectiv începem lucrările de împădurire de primăvară în a doua jumătate a lunii aprilie”, a spus directorul DS Harghita, care a precizat că, şi dacă vor creşte temperaturile medii, până se va ajunge la condiţiile optime de a se planta puieţii în pădure mai durează, deoarece mare parte din suprafeţele care vor fi împădurite sunt la altitudini mari, unde stratul de zăpadă persistă, iar solul este îngheţat.

În schimb, a continuat acesta, în această perioadă silvicultorii direcţiei silvice sunt în faza de pregătire a debutului plantărilor. Direcţia silvică nu are muncitori proprii pentru această activitate, astfel că au fost organizate licitaţiile pentru încheierea contractelor de prestări servicii, pentru efectuarea împăduririlor, completărilor, dar şi pentru lucrări în pepinieră. În acest moment, cea mai mare parte a contractelor au fost încheiate.

Conform sursei citate, direcţia silvică nu efectuează împăduriri de toamnă, ceea ce înseamnă că toate cele 256 de hectare vor fi regenerate în această primăvară. Din totalul de 256 ha, 60 de hectare vor fi regenerate în fond forestier de stat şi 197 ha pe suprafeţele forestiere ale unităţilor administrativ-teritoriale sau a altor proprietari, dar administrate de DS Harghita.

În fondul forestier de stat, din cele 60 de hectare, 18 ha vor fi regenerări naturale şi 42 ha vor fi plantări efective.

În fondul forestier administrat, dar care aparţine altor proprietari, din 197 ha, 69 ha vor fi regenerări naturale şi 128 ha împăduriri integrale. „Cel puţin aceste suprafeţe vor fi împădurite în acest an în teren. Poate se vor depăşi aceste suprafeţe cu câteva hectare, în funcţie de puieţii care sunt destinaţi terenurilor disponibile”, a declarat ing. Cătălin Mutică.

Pe lângă suprafeţele regenerate natural sau artificial, ca în fiecare an, se vor efectua şi lucrări de completări în plantaţiile din anii trecuţi. Este vorba despre acele plantaţii în care un anumit număr de puieţi s-au uscat şi în care se intervine pentru a se atinge un grad optim de plantare. În acest an vor fi executate completări curente pe 10 hectare în fond forestier de stat şi 128 ha suprafeţele administrate.

Marea majoritate a puieţilor sunt produşi în pepinierele proprii

În total, în această primăvară vor fi plantaţi 760.000 de puieţi pe suprafeţele estimate a fi împădurite, cea mai mare parte fiind deja în posesia direcţia silvice. Şi în acest an puieţii de molid sunt în excedent şi vor fi transferaţi la alte direcţii silvice din ţară, care au deficit din această specia. Din specia molid, în campania de împădurire vor fi plantaţi 640.000 de puieţi, iar 50.000 de bucăţi vor fi de brad.

Potrivit ing. Cătălin Mutică, la direcţia silvică există un deficit de puieţi din specia larice de 16.000 de bucăţi şi din paltin de munte – 10.000, care vor fi transferaţi de alte direcţii silvice.

Direcţia silvică mai foloseşte în formulele de împădurire, pe lângă ce am menţionat, pin silvestru şi gorun (3.000 de bucăţi). Aceştia din urmă vor fi plantaţi în câmp deschis, în suprafeţele care sunt terase, doborâturi masive de vânt ori în terenurile în care au avut loc tăierile progresive, cu perioadă lungă de regenerare de 10-20 de ani şi au ajuns în urmă cu 1-2 ani la ultima exploatare. Practic, regenerarea naturală în aceste suprafeţe a fost gestionară astfel încât după ultima tăiere pădurea nouă să fie regenerată natural, „ceea ce este obiectivul de bază al silvicultorilor: să redea producţiei arborete provenit de la cel vechi, dacă a fost valoros”.

Tot în această primăvară se mai efectuează lucrări de semănături în solarii şi de culturi în pepiniere. În solarii, molidul este cele mai răspândit. Se va semănă 450 de metri pătraţi cu 25 kg de seminţe de molid. Seminţele sunt recoltate de ocoalele silvice din rezervaţii. Seminţele de molid din această zonă, în special din cea a Topliţei, sunt renumite, având calităţi genetice foarte bune, a spus directorul DS Harghita.

Tot în solarii va fi însămânţată o suprafaţă de 50 metri pătraţi cu larice, deoarece este o specie care se introduce în amestec cu celelalte răşinoase, în special molidul şi uneori bradul, într-o compoziţie mai mică. Laricele este folosit în zonele vântuite, pentru că acest arbore are rădăcina mult mai profundă decât molidul şi creează zone de echilibru când sunt vânturi puternice şi protejează mai bine în cazul doborâturilor. Seminţele de larice sunt singurele care trebuie aduse din altă parte, fiind vorba despre 2 kg de larice pentru cei 50 mp. În rest, toţi puieţii sunt produşi în cadrul solariilor şi pepinierelor direcţiei silvice.

În pepiniere se efectuează lucrări de repicaj, adică transferul în câmp deschis al puieţilor produşi în anii trecuţi. După 2-3 ani, aceştia pot fi transportaţi pentru a fi folosiţi în şantierele de împăduriri. Se vor repica din solarii în pepiniere 53 ari de puieţi din specia molid, ceea ce înseamnă 445.000 de bucăţi. „Ceea ce înseamnă foarte mult, aproape jumătate din puieţii care sunt plantaţi într-un an”, a spus ing. Cătălin Mutică.

„Acestea ni le-am propus şi le vom realiza 100% în campania de împăduriri”, a mai precizat directorul DS Harghita.

Acţiuni de conştientizare cu privire la importanţa pădurii şi a funcţiilor ei esenţiale

Luna plantării arborilor este dedicată, pe lângă împăduririle de primăvară, campaniilor de conştientizare cu privire la importanţa pădurii şi a funcţiilor ei esenţiale, dar şi creşterii gradului de responsabilizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri. În aceste acţiuni sunt angrenaţi, în special, elevii din şcolile generale şi din licee.

Ing. Cătălin Mutică a explicat că în ultimii doi ani, datorită restricţiilor impuse de pandemia COVID-19, aceste activităţi au fost mai puţin numeroase la nivelul direcţiei silvice comparativ cu anii anteriori, iar la ocoalele silvice care totuşi au organizat asemenea acţiuni au avut o amploare mai mică.

Însă odată cu ridicarea restricţiilor determinate de SARS-CoV-2 (au rămas doar recomandări), a continuat acesta, se va analiza până când vor începe plantările efective la nivelul direcţiei cât de ample să fie activităţile de acest gen.

Directorul DS Harghita a precizat totuşi că cel mai probabil se va lua legătura cu şcolile şi liceele şi se vor organiza acţiuni cu elevii în teren. De asemenea, se va acorda sprijin, ca în fiecare an, organizaţiilor neguvernamentale care planifică să efectueze plantări de arbori. Sprijinul constă în oferirea materialului săditor, iar personalul silvic din cadrul direcţiei îi va îndruma pe voluntari în ceea ce priveşte execuţia unei lucrări corespunzătoare normelor tehnice.

„Pe această linie suntem pregătiţi în acest an să revenim la starea care a existat în anii anteriori şi să continuăm ceea ce am început în urmă cu mai mulţi ani, şi anume să promovăm, odată cu împădurirea de primăvară, acest stil de abordare a fondului forestier, a pădurii mai prietenos şi să încercăm să le explicăm tuturor faptul că fondul forestier românesc este unul echilibrat, valoros, cu o cantitate foarte mare de masă lemnoasă. Dar şi faptul că exploatările care se execută an de an sunt doar cele ce sunt în folosul pădurii, fiindcă există o vorbă în silvicultură care spune că pentru a avea o pădure valoroasă trebuie să o şi exploatezi corespunzător.

La nivel naţional, RNP – Romsilva va planta aproximativ 19 milioane de puieţi forestieri în campania de împăduriri de primăvară din acest an, aceştia fiind produşi în pepinierele silvice proprii. Programul campaniei de împăduriri de primăvară prevede regenerarea a 10.244 hectare fond forestier de stat, din care 7.127 hectare vor fi regenerate pe cale naturală, iar 3.117 prin regenerare artificială, adică lucrări de împăduriri. În plus, vor fi efectuate lucrări de completări pe 1.391 de hectare şi de refacere a plantaţiilor afectate de calamităţi pe alte 179 hectare, se arată într-un comunicat de presă al Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 90.284 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din acest total, aproape 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică. Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha. (Şt. Pătrîntaş)

via Informația de Harghita

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Fii primul care adaugă o evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?