Fondurile PNRR pentru împăduriri pot fi accesate, în premieră, chiar dacă nu sunteți proprietar al terenului. E nevoie în acest caz de un contract de arendă, concesiune sau de comodat cu proprietarul și de acordul pentru împădurire.
E foarte util dacă terenul se află în proprietatea unei bunici sau unchi care e dispus să vi-l concesioneze pentru a-l împăduri. E o soluție pentru a putea avea actele pregătite cât mai repede.
Tot pentru simplificare, intabularea terenului nu mai e nici ea o condiție obligatorie pentru finanțarea împăduririi terenului, aceasta putând fi inclusă, opțional, în costurile cu efectuarea proiectului tehnic de împădurire, costuri eligibile pentru decontare.
Ghidul Solicitantului definește ca deținător o persoană fizică sau juridică sau asocieri ale acestora, care fac dovada deținerii unui teren în baza unui drept de utilizare care rezultă din acte de proprietate (titlu de proprietate, contract de vânzare-cumpărare, contract de donație etc), inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public sau alte documente privind dreptul de utilizare a terenului (contracte de arendă, de concesiune, de închiriere, de comodat, de administrare, extras din registrul agricol, etc.);
Va trebui însă să dețineți dreptul de utilizare pe o perioadă de minim 20 de ani, cât durează angajamentul pentru menținerea plantației forestiere. Distrugerea plantației în acest interval de timp vă va obliga să dați banii înapoi.
Pe lângă banii primiți pentru înființarea și întreținerea plantației, care vor fi decontați în primii ani, orice deținător de teren din România care decide să înființeze o pădure va primi timp de 20 de ani câte 456 de euro/an pentru fiecare hectar împădurit drept primă de sechestrare forestieră a dioxidului de carbon.
În plus față de această sumă, suprafețele care au fost anterior declarate la APIA și pentru care s-au primit subvenții agricole vor primi și o compensație pentru pierderea de venit agricol în valoare de 190 euro/ha și care se va acorda în primii 12 ani.
Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!
Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.
Buna ziua!as vrea să anpaduresc și eu 1,5 h de salcam și stejar ce trebuie să fac să beneficiez de fonduri un număr de telefon vă mulțumesc.
Primul pas este să aflati daca terenul este pretabil pentru impadurire, luati legatura cu Garda Forestiera.
Gasiti aici mai multe informatii https://www.primaimpadurire.ro/cum-aflu-daca-terenul-meu-este-pretabil-pentru-impadurire/
As vrea sa ampaduresc 1.30 h ce tr sa fac
Trebuie să vă faceți cont în aplicație și să trasați acolo perimetrul terenului, angajații Gărzii Forestiere trebuie să spună dacă e pretabil sau nu. Am scris aici cum se face: https://www.primaimpadurire.ro/cum-aflu-daca-terenul-meu-este-pretabil-pentru-impadurire/