România a intrat în inițiativa europeană NATI00NS care vizează crearea, până în 2030, de soluri sănătoase în agricultură, silvicultură, mediile urban și industrial

Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară și Mediu Ernest Lupan (IRCEM) Cluj a intrat în inițiativa europeană NATI00NS care vizează crearea, până în 2030, de soluri sănătoase în agricultură, silvicultură, mediile urban și industrial. Proiectul face parte din Misiunea “Soluri sustenabile” a UE și urmărește construirea a 100 de laboratoare vii și Lighthouses (“faruri”) pe continent, cu ajutorul a 48 milioane euro.

“Se estimează că 60-70% dintre solurile UE sunt nesănătoase. Solul este o resursă fragilă care trebuie gestionată cu atenție și protejată pentru generațiile următoare. Un centimetru de sol poate dura sute de ani pentru a se forma, dar poate fi pierdut într-o singură furtună sau incident industrial” este concluzia Comisiei Europene (CE).

Harta solurilor la nivel național a fost prezentată de Teodor Rusu, director al Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice Cluj.

“România are cea mai buna repartiție la nivel mondial: câmpii, dealuri și coline, zona montană, fiecare cu câte o treime. Există la noi toată structura posibilă de soluri. Un pas ar fi ca sistemul național de monitorizare a solurilor din agricultură să poată fi vizualizat de către toți proprietarii.

Ne îngrijorează gradul de împădurire a țării, iar problema deșertificării este una gravă în România. Câmpia Transilvaniei și podișurile au un grad de împădurire de numai 4-5%. În România avem în jur de o treime terenuri foarte bune; pe de altă parte, soluri foarte slabe – 27% și slabe – 24%. Dacă am reuși să le transformăm, cumulat, în prima categorie, am ajunge ca alte state la echilibrul terenurilor agricole.

În plus, conținutul foarte scăzut de humus ne indică un sol bolnav. Seceta frecventă – pe jumătate din suprafața agricolă, eroziunea prin apă (exces de umiditate din lipsa pădurilor și perdelelor forestiere, pentru ca apa să rămână acolo unde ajunge) sunt alte impedimente.

Ne trezim că avem parcele de pământ arid lângă parcele foarte umede. Trebuie să ne aliniem și noi strategiilor UE de neutralitate climatică, economie circulară, alimente sănătoase, dezvoltare durabilă, acțiuni antideșertificare”.

via TransilvaniaBusiness.ro

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *