Peste 1,3 milioane de puieți vor fi plantați în ocoalele silvice din Cluj

În campania de împădurire de primăvară, care se desfășoară în perioada 15 martie – 15 aprilie, în cadrul evenimentului Luna Plantării Arborilor, Romsilva va planta circa 19 milioane de copaci, dintre care aproximativ 1,3 milioane de puieți vor fi plantați pe terenuri din județul Cluj.

”Plantări se fac în tot județul, în toate cele 8 ocoale silvice, de la Dej până la Beliș, în zona Padiș, Poiana Horii, Răcătau, Vâlcele, Gherla, precum și la Someșul Rece. Se vor face plantări și cu voluntari. O primă acțiune va avea loc în 26 martie, în cadrul Ocolului Silvic Turda, pe 3 hectare, la Pruniș. Înscrieri se mai pot face pe pagina de Faceboock a Direcției Silvice, lista este încă deschisă. De asemenea, ONG-urile CERT Transilvania și Clubul Alpin Român vor organiza acțiuni în zona Ocoalelor Silvice Gherla și Beliș.”, spune inginerul Aurel Pepine, responsabil Compartiment Regenerare Păduri din cadrul Direcției Silvice Cluj.

În primăvara acestui an, Direcția va face plantări de puieți pe o suprafață de 550 hectare (ha)care aparține fondului forestier de stat. Pe o suprafață de 359 ha, regenerată natural, se vor face completări cu arbori până la densitatea optimă, iar pe 191 ha se vor efectua împăduriri ”de la zero”. De asemenea, se vor planta puieți și pe 106 ha din fondul forestier privat administrat de Romsilva, din care pe 49 ha regenerate natural, iar pe 57 ha se vor face împăduriri propriu-zise. Pentru consolidarea plantațiilor executate în anii anteriori se vor executa lucrări de completare pe 52 ha, dintre care 48 ha sunt fond forestier de stat, iar 4 ha sunt fond forestier privat.

Se vor folosi 1,3 milioane de puieți forestieri, produși aproape integral în pepinierele proprii ale Direcției. Ponderea cea mai mare o au puieții de rășinoase (molid, brad, larice), din care vor fi plantate 770.000 de exemplare, necesare pentru regenerarea suprafețelor afectate de doborâturile de vânt din 2017. În zona de deal, unde au fost făcute tăieri de regenerare, vor fi folosiți și puieți de foioase, în special gorun, fag, cireș sălbatic, paltin de munte, frasin, tei și plop american.

Pentru asigurarea materialului săditor necesar împăduririlor din anii viitoriîn pepinierele silvice din cadrul Directiei se vor face semănături în 505 metri pătrați în solarii, pe 17 ari în câmp – cu salcâm și gladiță -, iar pe alți 36 ari se vor semăna molizi și larice. Îpepiniera Mihai Viteazu se produc puieți ornamentali, care pot fi utilizațla amenajarea spațiilor verzi. Să mai spunem că Direcția Silvică sprijină proprietarii particulari și consiliile locale care doresc să-șîmpadurească terenurile, prin acordare de asistență tehnică gratuită și a puieților necesari, contracost.

În cele două campanii de împăduriri, de primăvară şi de toamnă, Romsilva prevede lucrări de regenerare la nivelul întregii țări, pe 14.057 hectare, bugetul alocat fiind de 220,4 milioane lei. În ultimii cinci ani, Romsilva a regenerat 72.892 de hectare de teren, pe care a plantat 141,37 milioane de puieţi forestieri.

via Ziarul Făclia

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Fii primul care adaugă o evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *