După 20 de ani, Ialomița are doar jumătate din perdelele forestiere promise de Ministerul Mediului

Ministerul Mediului, prin Regia Națională a Pădurilor-ROMSILVA, lansa, cu 20 de ani în urmă, Programul Național privind înființarea perdelelor forestiere. Scopul acestei inițiative le­gislative a fost acela de a proteja autostrăzile și drumurile na­ționale, în sezonul rece, de depunerile masive de zăpadă.

În Ialomița ar fi trebuit plantate perdele forestiere pe o suprafață de aproximativ 50 hectare. În cele două decenii care au trecut de la adoptarea planului și până în prezent s-au plantat doar 24 hectare, în imediata apropiere a Bălții Ialomiței, spre Cernavodă. Restul proiectelor sunt încă în faza de licitație publică sau așteaptă undă verde din partea Guvernului României, în privința exproprierilor.

În anul 2002, după o analiză amănunțită, Ministerul Mediului, prin Regia Națională a Păduri­lor-ROMSILVA, lansa Programul Național privind amenajarea perdelelor forestiere, de-a lungul drumurilor naționale și autos­trăzilor din țara noastră, expuse intemperiilor iernii. În acest pro­iect a fost inclus și județul Ialomița, calculele estimative realizate la acea vreme eviden­țiind necesitatea plantării de arbori de-a lungul a două porțiuni din Autostrada Soarelui, care tranzitează județul Ialomița, și a unei părți din DN21, în zona municipiului Slobozia. În total, ar fi trebuit amenajate perdele forestiere pe o suprafață de aproximativ 50 hectare. La 20 de ani distanță de la primele de­mersuri realizate de autoritățile centrale, Ialomița beneficiază de 24 hectare de perdele forestiere, realizate în 2014, în Balta Ialomiței, spre Cernavodă. Celelalte două proiecte de împădurire, cuprinse în Programul Național privind amenajarea perdelelor forestiere, se află încă la stadiul de hârtii…

Atribuirea lucrărilor, marea provocare

Alte 24 hectare de perdele forestiere ar fi trebuit amenajate de-a lungul Drumului Național 3B în zona Borcea-Fetești-Stelnica, dar și pe Autostrada Soarelui, pe porțiunea cuprinsă între municipiul Fetești și limita cu județul Călărași. Lucrările ar fi trebuit finalizate la sfârșitul anului trecut, însă procedurile greoaie au făcut ca acestea să se deruleze cu întârziere.

Pe parcursul anului 2021, au fost semnate acordurile privind exproprierea suprafeței de 24 hectare, Guvernul României plătind 351 mii de lei persoanelor care dețineau suprafețe de teren în aceste zone.

În prezent, proce­dura se află în stadiul privind organizarea licitației publice pentru atribuirea lucrărilor. Ofi­cialii Direcției Silvice Ialomița susțin faptul că, cel mai probabil, plan­tarea arborilor se va face abia din primăvara anului viitor. «A fost un proces destul de complicat în ceea ce privește expropri­erile, dar acest demers a fost dus la bun sfârșit. Prețurile sunt stabilite conform reglementărilor legale, întreaga procedură reali­zându-se în prezența unui notar public. Noi credem că la primăvară lucrările vor începe, încă se desfă­șoară procedura de licitație publică privind atribuirea contractului de execuție!» susțin re­prezentații Direcției Silvice Ialomița. Între timp, Ministerul Mediului a făcut demersuri pe lângă Guvernul României să aprobe expropierea ultimei su­prafețe de teren necesară amenajării perdelelor fores­tiere pe raza județului Ialomița. Este vorba despre o suprafață de 4 hectare, amplasată în zona mu­nicipiului Slobozia, în imediata apropiere a Combinatului Chimic, pe Drumul Național 21. Este vorba despre 5 proprietari care urmează să pri­mească din partea statului român 140 mii de lei în schimbul tere­nurilor pe care vor fi amenajate perdelele forestiere.

Perdelele forestiere și-au dovedit utilitatea nu doar în cazul drumurilor, ci și în cel al culturilor agricole.

Încă din anul 2018, Uniunea Europeană a acordat fonduri fermierilor care doresc să își protejeze culturile agricole prin înființarea, în jurul acestora, de perdele forestiere. Programul este gestionat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, iar datele arată că în județul Ialomița în acest program s-au înscris doar 3 fermieri din județ. Aceștia își desfășoară activitatea pe raza localităților Mărculești, Făcăeni și Giurgeni. Mai mult decât atât, deși nevoia de păduri la nivelul Ialomiței este evidentă, Insti­tutul Național de Statistică precizând faptul că doar 6% din suprafața de județului Ialomița este acoperită cu pă­duri, lucrările de împădurire se desfășoară într-un ritm lent.

În ultimii 2 ani și jumătate, Ialomița a beneficiat de doar 100 hectare de teren pe care s-au înființat păduri.

via Independentonline.ro

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *