Direcția Silvică Iași a plantat 592.000 de puieți, pe 86 de hectare și a donat 31.000 de puieți forestieri în 2022

Direcția Silvică Iași a plantat 592.000 de puieți, pe 86 de hectare, în campania de împăduriri derulată în anul 2022. În această perioadă, silvicultorii au donat 31.000 de puieți forestieri

Direcția Silvică Iași a încheiat campania de împăduriri din anul 2022, fiind plantate 86 de hectare cu 592.000 de puieți de plop, gorun, stejar, paltin, glădiță, salcâm, mojdrean, care provin din pepinierele proprii. Silvicultorii din Iași au refăcut, în această perioadă, 1,45 de hectare calamitate. De asemenea, în Direcțiile Silvice din regiunea Moldovei au fost livrați 160.000 puieți forestieri din pepinierele din Iași.

”Am produs și vândut un număr de 231.000 puieți forestieri la beneficiari ce realizează plantații. Am produs și donat cu titlu gratuit un număr de 31.000 puieți forestieri. Am produs tot necesarul de puieți forestieri și nu a fost necesar transfer de la direcțiile silvice vecine. Regenerările naturale vor fi parcurse și verificate de personalul silvic până la data de 1 mai, pornirea lor în vegetație fiind începută doar de câteva zile și nu este declanșată la toate speciile”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

Direcția Silvică a plantat puieți care provin din pepinierele din Iași

Puieții folosiți în campania de împăduriri provin din pepinierele din Iași. Cea mai veche pepinieră se află în Galata, de unde ajung în fiecare an, la firme sau la persoane fizice, puieți ornamentali din specii autohtone. Suprafața totală a pepinierei este de 13,2 hectare și anual sunt produși 100.000 de puieți ornamentali. În medie, anual, sunt comercializați puieți în valoare de 200.000 de lei de Direcția Silvică, din toate cele 7 pepiniere din județ. Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Silvice Iași, în anul 2021 au fost date mai puține amenzi față de anul 2020. Volumul tăierilor ilegale de lemne s-a redus cu 20 la sută, în 2021, față de cel înregistrat în anul 2020. Potrivit lui Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași, începând de anul trecut, când a fost schimbată legislația, orice tăiere ilegală de lemne este considerată infracțiune și hoții riscă să facă închisoare.

”Se fac dosare penale și făptașii ori plătesc amenzi penale,ori primesc sentințe cu condamnare, ceea ce înseamnă că pot face închisoare. De aceea nu mai sunt așa mulți hoți ca în anii trecuți”, spune Gabriel Doncean.

Volumul tăierilor ilegale de lemn s-a redus și datorită programului SUMAL 2.0

Începând cu data de 1 februarie 2021 este funcțional SUMAL 2.0 (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), cel care împiedică furtul din păduri. Aplicația prin intermediul căreia pot fi urmărite prin GPS camioanele care transportă material lemnos, ce transmite imagini din satelit de înaltă rezoluție și imagini de pe camere de supraveghere amplasate la ieșirea din principalele drumuri forestiere, ar trebui să facă imposibilă ascunderea și punerea pe piață a lemnului tăiat ilegal.

Aceasta poate fi utilizată de toți cei care vor să reclame un transport ilegal de lemne din Iași sau din alte zone ale țării. Principalele obiective ale SUMAL sunt creșterea eficienței controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracționalității în domeniul forestier, pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale. SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum și însemnarea în pădure a pachetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.

Mai mult, în noul SUMAL se pot vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. Direcția Silvică Iași primește reclamații atât pe adresa de email a instituției, cât și pe pagina de Facebook.

via Bună Ziua Iași

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *