Ce cheltuieli acoperă finanțarea prin PNRR a împăduririlor

Sprijinul prin PNRR acoperă cheltuielile pentru întocmirea proiectului tehnic de împădurire, realizarea lucrărilor de înfiinţare a plantaţiilor, care implică costuri privind pregătirea terenului şi plantarea, respectiv costuri cu asigurarea unor condiţii propice ale terenului pentru plantare, achiziţionarea puieţilor forestieri, costuri legate în mod direct de plantare, precum şi costuri ale altor operaţiuni conexe, cum ar fi depozitarea şi tratarea puieţilor cu materiale de prevenţie şi protecţie necesare, irigarea culturii; realizarea lucrărilor de împrejmuire a plantaţiei; realizarea lucrărilor de întreţinere a plantaţiilor, care includ şi completările, mobilizarea terenului, descopleşiri, combaterea dăunătorilor, irigarea culturii.

Beneficiarii acestei scheme de împădurire pot beneficia de prevederile Ordonanței de urgență nr. 35 din 6 aprilie 2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naţionale de împădurire şi reîmpădurire prevăzute în Planul naţional de redresare şi rezilienţă, care prevede acordarea suplimentar a unei prime anuale (în cuantum de 456 euro/an/ha), denumită primă de sechestrare forestieră, care reprezintă valoarea carbonului stocat în biomasă de către o plantaţie forestieră de la înfiinţare şi până la vârsta de 20 de ani.

„Primele sunt diferențiate în funcție de tipul plantației, unitatea de relief și compoziția de regenerare. Prima pentru înființare este de 4500-7500 euro/ha. Prima pentru întreținerea plantației, pentru o perioadă de 6 ani, este de 6.700-15.800 euro/ha, iar costurile standard aferente compensațiilor pentru pierderea de venit agricol, pentru o perioadă de 12 ani, sunt de 190 euro/an/ha

Pentru a beneficia de finanțare, proprietarii de teren trebuie să creeze trupuri de pădure de cel puțin 0,5 ha sau perdele forestiere de protecție a terenurilor agricole cu o suprafață de cel puțin 0,1 ha.

Vom fi la dispoziția tuturor celor care vor să acceseze fonduri prin această schemă de sprijin și să înființeze o pădure nouă”, a precizat Dan Maxim, șeful Gărzii Forestiere Oradea, care coordonează birourile din județele Satu Mare, Sălaj, Bihor și Arad.

Programul va fi coordonat prin Gărzile Forestiere, motiv pentru care șefii regionali au fost chemați de Ministrul Tanczos Barna la Brașov, pentru o prezentare a programului.

Cea mai amplă acțiune de împădurire susținută cu fonduri europene va demara în câteva zile.

via Graiul Sălajului

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Fii primul care adaugă o evaluare

2 răspunsuri la “Ce cheltuieli acoperă finanțarea prin PNRR a împăduririlor

  1. Daca impaduresc cu nuci sunt eligibil? Daca impaduresc cu nuci produsi de mine si fac plantatia cu forte proprii ma incadrez,primesc acei bani? Sunt in bio si am livada de nuci.

    1. Răspunsul îl găsiți în ghid la pagina 26. „Materialul forestier utilizat la lucrările de împădurire trebuie să respecte prevederile Legii nr. 107/2011 privind comercializarea materialelor forestiere de reproducere, cu modificările şi completările ulterioare. În cazul în care nu există documente care să ateste proveniența puieților plantați din anumite specii, nu va fi posibilă avizarea pentru plată a lucrării de instalare a plantației pentru speciile respective. Documentele ce trebuie prezentate de beneficiar la recepția lucrărilor de înființare a plantației vor fi certificatul de identitate și avizul de însoțire.”

      Nu merge să aplicați la măsură cu o suprafață deja plantată, cu atât mai puțin dacă este o livadă aflată în angajament ecologic. Mergeți mai departe cu livada bio, e și ea o sursă importantă de venit, iar plățile anuale sunt similare cu cele din PNRR.

      „Lucrările de împădurire se pot executa doar după încheierea contractului de finanțare între beneficiar și MMAP, în baza unui proiect tehnic de împădurire care a fost avizat în prealabil de către GF și a unei cereri de sprijin. „

      Legat de „împădurirea cu nuci”.. în funcție de sol, climă, etaj de vegetație, inginerul silvic care face proiectul de împădurire va stabili o formulă de împădurire. Nucul este pe lista speciilor care pot face parte din schema de împădurire, dar probabil va fi în combinație cu alte specii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *