Soluții pentru creșterea suprafețelor împădurite

Aproximativ trei milioane de case din România depind de încălzirea cu lemne, RNP Romsilva fiind principalul furnizor. Puteți face singuri calcului câte masini cu lemne de foc pleacă în fiecare an din păduri pentru a fi arse.

Soluții există pentru reducerea consumului de lemn de foc și sunt chiar multe, dar iată trei dintre ele, care credem că sunt cele mai importante:

  • Izolarea termică a locuințelor poate reduce consumul de energie termică cu până la 50%.
  • Eficientizarea arderii în centrale termice pe lemne poate aduce un spor de energie de 20-30-40%.
  • Diversificarea surselor de încălzire, pompe de căldură, panouri termosolare pentru apa caldă aduc alte beneficii.

Cea mai bună soluție pentru ca România să reducă cantitatea de biomasă forestieră arsă este eficientizarea sistemelor de ardere a lemnului, iar interzicerea este exclusă spune Ministrul Mediului într-un interviu.

Biomasa forestieră este o sursă de energie regenerabilă, însă ecosistemele nu sunt regenerabile în aceeași măsură, de aceea credem că este o idee bună să oprim puțin zgomotul drujbelor în pădurile seculare și să începem să planificăm mai mult împădurirea terenurilor arabile nefolosite, slab productive. Dacă nu începem să facem acest lucru începând chiar de mâine, ne vom trezi peste 10-15 ani în situații fără ieșire.

În 2010, 48,5 % (80,7 Mtep) din energia din surse regenerabile produsă în UE a provenit din biomasă forestieră, în timp ce biomasa agricolă a reprezentat 10,6 % din acest total (17,6 Mtep), potrivit Curții de Conturi Europene

De când drujbele au devenit populare pe la sate și utilajele de despădurire au avansat, pădurile nu mai arată la fel. Tăierile au luat avânt, în timp ce împăduriri sunt, culmea, mai puține, chiar dacă beneficiem de tehnologii și utilaje mai bune decât acum 20 de ani.

Cu sau fără bani de la stat, suntem datori să împădurim

Programul Prima Împădurire oferă o soluție elegantă la nevoile energetice și în același timp creează și protejează ecosistemele naturale. Ai nevoie doar de 4-5 mii de euro ca să împădurești 1 sau chiar 2 hectare de teren degradat/nefolosit, iar statul îți dă banii înapoi imediat ce ai terminat de împădurit.

Prima cerere de decontare a costurilor de împădurire se poate face după împădurirea a minim un hectar de teren. Cu banii primiți, în al doilea an poți planta și cel de-al doilea hectar. Apoi, timp de 12 ani statul îți dă bani în fiecare an pentru lucrările de întreținere și compensații pentru pierderea de venit agricol. În total 32.000 mii de euro pentru 2 hectare timp de 12 ani plus o pădure care îți va aduce în continuare beneficii, exploatabilă conform codului silvic.

An de an, o parte din banii primiți de la Comisia Europeană pentru a finanța împăduririle prin programul Prima Împădurire să întorc înapoi pentru că nu există suficienți solicitanți. Au fost și sunt în continuare cazuri în care proiecte aprobate pentru finanțare nu demarează pentru că nu au bani să cumpere puieții, alt neajuns al măsurii care poate fi evitat prin informarea corectă a solicitanților.

Tu ești pregătit să investești în păduri?

Ți-am pregătit un Scurt Ghid al Solicitantului pentru Măsura Prima Împădurire, care te poate ajuta să iei rapid o decizie dacă acest tip de investiție ți se potrivește.

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Fii primul care adaugă o evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *