Ai un teren de calitate slabă, dar nu ai bani sau timp să te ocupi de împădurirea lui? Iată 4 soluții

Context. Schema de finanțare a împăduririlor cu fonduri PNRR decontează toate cheltuielile cu înființarea plantației forestiere, împrejmuirea (dacă este necesară) și întreținerea ei până în anul șase. În plus, oferă o compensație pentru pierderea de venit agricol în valoare de 190 de euro/ha timp de 12 ani (dacă a fost înscris la APIA în ultimele 12 luni) și o primă de sechestrare forestieră a carbonului de 456 de euro/ha timp de 20 de ani. Cheltuielile cu lucrările sunt decontate la valori standard. Sunt generoase, dar nu pot fi acordate în avans, ci doar după ce plantația este realizată.

Soluții. Dacă ai în proprietate un teren de calitate slabă, dar nu ai bani sau timp să investești în împădurirea lui, există câteva soluții pentru ca acesta să poată fi împădurit și astfel îmbunătățită calitatea solului:

  1. Încredințează toată lucrarea unei firme atestate pentru proiectare și execuție a lucrărilor de împădurire și bineînțeles toate sumele decontate prin PNRR pentru lucrările de proiectare, împădurire și întreținere. În acest caz păstrezi dreptul de proprietate și utilizare al terenului și te alegi cu pădurea, compensația pentru pierderea de venit agricol și subvenția pentru sechestrarea forestieră a carbonului. Asta înseamnă 190×12+456×20 = 2.280+9.120 =11.400 euro din subvenții. După expirarea perioadei de angajament, poți exploata pădurea respectând Codul Silvic. În acest caz, tu ești cel care semnează contractul de finanțare și îți asumi și angajamentul de a menține pădurea timp de 20 de ani.
  2. Cedează dreptul de utilizare al terenului, dar nu și dreptul de proprietate. Acesta este cazul în care închei un contract ce concesiune sau de comodat cu o persoană care dispune de resurse suficiente pentru a finanța o împădurire, dar nu deține un teren pretabil pentru împădurire. Contractul trebuie să menționeze că este încheiat cu scopul împăduririi terenului de către concesionar/comodatar. În acest caz, concesionarul/comodatarul devine aplicant la măsura de finanțare, iar tu nu trebuie să îți asumi nicio responsabilitate. Nu vei avea niciun venit de pe urma terenului în următorii 20 de ani, dar după cei 20 de ani de angajament vei avea o pădure exploatabilă conform Codului Silvic.
  3. Cedează dreptul de proprietate. Vinde-ți terenul unei persoane care are resurse pentru împădurirea lui. Dacă nu ai niciun venit de pe urma terenului și nimic în plan, sunt șanse bune ca în această perioadă să obții un preț bun pentru el, chiar dacă e un teren degradat, fiind vizat de persoane care doresc să acceseze măsura de finanțare a împăduririlor.
  4. Creditarea. Ținând cont că de la semnarea contractului de finanțare a împăduririi și până la plantare, respectiv decontarea cheltuielilor de către stat, nu va trece mai mult de un an, vorbim de un credit pe perioadă scurtă și poate chiar cu dobânzi preferențiale pentru investiții verzi. Cereți avizul provizoriu de împădurire. Nu vă costă nimic. Dacă îl obțineți, parcurgeți toate etapele până la semnarea contractului de finanțare. Cu acesta puteți merge la bancă pentru solicitarea unui credit. În acest caz, până la obținerea creditului, veți avea de susținut doar cheltuielile cu elaborarea proiectului tehnic de împădurire, eventual doar un avans.

Oricare ar fi soluția care te avantajează, îți propunem să publici un anunț în secțiunea de anunțuri a site-ului pentru a putea fi contactat de persoane sau firme interesate să-ți ofere una dintre soluțiile de mai sus pentru împădurirea terenului. Adaugă un anunț

România s-a angajat prin PNRR să împădurească 56.700 ha de teren până în 2026. Pentru a atinge acest obiectiv, UE ne-a pus la dispoziție 500 de milioane de euro. Dacă nu îi cheltuim în 3 ani, îi pierdem. Poți ajuta la atingerea acestui obiectiv punându-ți terenul la dispoziție!

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *