Plopi energetici pentru perdele forestiere cu producție biomasă

Agrointeligența a publicat un articol-interviu foarte interesant cu fermierul  Alexander Degianski din județul Timiș, care  plantează în această primăvară 5000 plopi energetici pe 250 de hectare sub formă de perdele forestiere.

Am extras mai jos câteva informații pe care le puteți găsi interesante dacă doriți să învestiți în producția de biomasă. Salcia energetică este altă o opțiune, despre care găsiți informații tot pe site-ul agrointel.ro aici.

Plantația urmărește drumul care înconjoară o fermă de 2000 de ha și va reprezenta în final 12% din suprafața fermei.

Aflăm de la fermier că APIA subvenționează plopii energetici (plantați pentru producția de biomasă) ca orice altă cultură, ca și grâul, ca și floarea-soarelui. Investiția este făcută din fonduri proprii, fără să fi accesat programul Prima Împădurire, unde condițiile sunt diferite.

Producția de biomasă poate fi valorificată după 5 ani, ca orice exploatație silvică, forestieră. Se obține un APV – act de punere în valoare de la Garda Forestieră, după care recoltarea este posibilă.

Plantația funcționează ca o perdea forestieră, regenerată din 5 în 5 ani. După 5 cicluri de producție fie se replantează, fie se redă circuitului agricol.

Până în toamnă aceste plantații au fost interzise, pentru o perioadă de 2 ani. Ele puteau fi efectuate pe terenurile agricole doar cu o cartare agrochimică, cu studiu pedologic și cu aviz de la Direcția Agricolă și Oficiile OSPA, acum s-au scos aceste prevederi.

În 3 ani, plopul energetic cu origini genetice italiene ajunge la 10 metri înălțime. Comparativ, un plop normal ajunge undeva la 4-5 metri maxim și un diametru de vreo 4-5 ori mai mic decât plopul energetic italian.

Plopul energetic se plantează la 1,70 metri pe rând și 3 metri între rânduri.

Investiția pentru înființarea unei plantații de plop energetic ajunge la 3.000 de euro cu tot cu lucrări, de la scarificat, arat, discuit terenul, plantat și materialul săditor, care reprezintă cea mai mare parte din investiție.

„Plantarea este simplă,  folosim o platformă cu o gheară în pământ și 2-3 oameni care să așeze materialul săditor pe poziție. Ulterior trebuie discuit în fiecare an de 2-3 ori pe intervalele de pomi. Plopul este sensibil la compactare și neaerisire a rădăcinilor, trebuie intrat cu discul de 2-3 ori pe an ca să rupi din capilaritatea solului și să dai un pic de aer rădăcinilor” spune Alexander Degianski

„Ne apărăm un pic de ceea ce înseamnă vânturi excesive, de praf, de poluare, să absorbim fertilizanții în exces care pot ajunge și în canale sau pesticide. Pentru noi este importantă atât partea economică, dar și de mediu și socială pentru că nu ne permitem să ne batem joc de obiectul muncii, care la noi este terenul agricol. ”

Interviul integral îl găsiți pe Agrointeligența

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

5 răspunsuri la “Plopi energetici pentru perdele forestiere cu producție biomasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *