Noul director general Romsilva, despre împăduriri

Interviul integral cu ing. Daniel Nicolăescu, director general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, poate fi citit pe economistul.ro

Ce beneficii se anunță prin PNRR pentru păduri?

Planul Național de Redresare și Reziliență are o componentă solidă privind partea de păduri, de la împădurirea de noi suprafețe, investiții multiple, de la pepiniere silvice la corectare de torenți. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a semnat deja un contract de finanțare de 109,56 milioane de lei pentru lucrări de corectare a torenților, prin care vom reface 6 structuri deteriorate de reținere a aluviunilor, vom edifica 30 de noi construcții aluvionare noi, cu scări de pești și debit ecologic, în același timp vom consolida 30 de kilometri de albii torențiale și vom împăduri patru hectare pe malurile acestor lucrări. Aceste lucrări de corectare a torenților vor prelua și vor disipa undele de viitură formate în zona montană, diminuând riscurile de inundații din aval. De asemenea, vom aplica și la proiecte de investiții în pepinierele silvice, pentru a le moderniza.

În ce ritm vor crește suprafețele împădurite?

Noi regenerăm natural sau artificial, prin lucrări de împăduriri, toate suprafețele de fond forestier administrat unde, conform amenajamentelor silvice, a fost recoltată masa lemnoasă. De asemenea, ne-am implicat și în extinderea suprafețelor împădurite, prin împădurirea unor terenuri degradate, prin înființarea de perdele forestiere, prin sprijinirea autorităților și organizațiilor implicate în împădurirea unor terenuri, oferindu-le anual gratuit sute de mii de puieți forestieri și asistență tehnică de specialitate. Planul Național de Redresare și Reziliență are un capitol generos dedicat creșterii suprafețelor împădurite, fiind alocate sume importante pentru acest obiectiv. Suntem optimiști că suprafața împădurită va crește, existând premise în acest sens.

Care sunt principalele obstacole în procesul de împăduriri pe terenuri degradate și în procesul de realizare a perdelelor forestiere?

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a împădurit 20.869 hectare terenuri degradate între anii 2001 și 2015, terenuri preluate de la Agenția Domeniului Statului. Acum sunt păduri intrate în circuitul silvic, sunt păduri frumoase, iar aceste terenuri au fost redate circuitului silvic. Din păcate, în ultimii ani nu am mai primit suprafețe de terenuri pentru a le împăduri, dar am sprijinit autoritățile locale implicate în astfel de acțiuni. În privința perdelelor forestiere de protecție, programul este în derulare. Până acum, s-au finalizat procedurile de expropriere pentru aproape 297 de hectare, iar pe 208,5 hectare deja am înființat perdele forestiere, pe autostrada A2. În această toamnă vom înființa altele; pregătirile sunt în curs pentru alte circa 60 de hectare. Sunt unele dificultăți, în special privind partea de expropriere și de intabulare a dreptului de proprietate a statului pentru terenurile destinate perdelelor forestiere.

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *