Finanțarea împădurii terenurilor agricole degradate prin PNRR nu va fi condiționată de intabularea terenului

Împădurirea terenurilor agricole degradate cu bani din PNRR a fost ieri subiectul unei întâlniri de lucru interministeriale, la care au participat Ministrul mediului, Tanczos Barna, și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu.

”Este nevoie de o colaborare cu Ministerul Agriculturii pentru că tot ce înseamnă biodiversitate, terenuri neproductive, terenuri degradate, pot fi transformate în terenuri utile prin împădurire. Schema pe care o propunem noi se va baza pe dreptul de folosință, astfel încât să nu fie nevoie de intabularea terenului pentru a face împădurirea. Se va baza pe o noțiune de teren agro-silvic. (…) Noi suntem interesați să împădurim, iar peste 20 de ani vom vedea ce se va întâmpla cu aceste terenuri, dar cel mai important în momentul de față este să avem acest prim pas de împădurire a celor 56.000 de hectare de teren.

Aici, beneficiarii vor fi în mare parte fermierii care au terenuri pe care nu le pot exploata eficient și le transformă în terenuri agro-silvice. (…) Împreună cu această schemă de investiții care finanțează plantarea, vom notifica și o schemă de plăți compensatorii pe 20 de ani. Propunerea noastră va fi ca aceste plăți să se facă din fondul de mediu, astfel încât să nu grevăm bugetul național.

Ghidul este pregătit, schema de ajutor de stat se trimite la Comisie cel târziu în primele zile ale lunii februarie; acest lucru l-am stabilit cu domnul Chesnoiu.

Avem un sistem informatic pe care îl testăm pentru implementare. Fermierii trebuie să știe că acest program de plantare de păduri va funcționa într-un mod similar cu programul APIA de plăți pe hectar.

Fiecare fermier va putea să identifice terenul pe care vrea să înființeze această pădure, va avea condițiile de îndeplinit în funcție de zonă, regiune, specie; din aceste opțiuni vor rezulta câteva documente de analiză care trebuie aprobate de Garda Forestieră. Totul se va derula într-un sistem informatic, toate documentele online. Programul va fi gata undeva la începutul lunii februarie și dacă reușim să primim în scurt timp ok-ul de la Comisie, în martie s-ar putea să îl și pornim”, a precizat Tanczos Barna în direct la AGRO TV.

via Agro TV

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

7 răspunsuri la “Finanțarea împădurii terenurilor agricole degradate prin PNRR nu va fi condiționată de intabularea terenului

  1. Ideea e de salutat!
    PROPUNERE CORECT de DECENTĂ ptr DECIDENȚI
    (Pot fi și eu un beneficiar al acestor împăduriri)
    – din start, APIA să stabilească cuantumul plății la ha ptr aceste suprafețe ( ptr a stimula interesul deținănătorilor interesați)
    -suprafețele să fie preluate din start de RNP
    ptr înființarea și executarea lucrărilor până la
    reușita definitivă a acestor viitoare păduri inclusiv paza acestora
    -deținătorii acestor suprafețe să nu-și piardă dreptul de posesie
    -toate costurile și logistica să fie asigurate de Ministerul Mediului prin RNP
    -proprietarii respectivelor suprafețe să aibă acces la respectivele proiecte și devize de cheltuieli inclusiv să asiste la lucrări și să facă parte din comisiile de receție la toate lucrările executate spre a fi decontate
    – plățile APIA ptr aceste suprafețe să fie garantate de statul român cel puțin până când acest cuantum pe ha vă fi acoperit de profitul viitoarelor păduri de pe aceste suprafețe

    1. 👍 Bine punctat.
      Ar mai fi ceva…. Aceste lucrări de împădurire se pot face în regim propriu? sau trebuie executate de o firma autorizata?

      1. Prin programul Prima Împădurire trebuie ori cu firmă specializată ori lucrările dirijate de o persoană autorizată, ca diriginte de șantier. Împăduririle prin PNRR nu știm înca sub ce formă se vor desfășura.

  2. Se admite și plantarea de nuci forestieri pe teren certificat ecologic? Am livada de nuci bio și-mi produc singur materialul săditor și execut cu familia și lucrările de plantare. Va fi posibil asta?

    1. Pagina 9/10 din ghid zice așa:

      Următoarele categorii de terenuri NU sunt eligibile pentru schema de ajutor de stat:
      „terenurile agricole pentru care există angajamente în derulare pentru agro-mediu şi climă și
      agricultură ecologică,”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *