Se pot planta puieți iarna? Da, dacă solul nu este înghețat!

Se pot planta puieți iarna? Da! Cu atât mai mult dacă vorbim de bradul de Crăciun.

Singura condiție este ca solul să poată fi lucrat, deci sa nu fie înghețat. Ca să vă asigurați că rădăcinile nu vor fi afectate de eventuale perioade geroase, trageți mai mult pământ în jurul puieților și tasați bine cu picioarele, operația se numește mușuroire.

Puieții au cele mai multe șanse să se prindă dacă sunt plantați toamna târziu, în ferestrele iernii sau primăvara foarte devreme, „în mustul zăpezii”. Dacă afară e suficient de cald să plantezi în tricou, atunci e foarte probabil să fi ratat momentul prielnic.

Toamna este recomandată pentru plantări pentru că rădăcinile vor continua să crească în timpul iernii, în perioadele în care solul nu este înghețat. Mai mult, rădăcinile vătămate au timp să se vindece până în primăvară. Puieții vor întâmpina perioadele secetoase care apar uneori primăvara cu rădăcini deja fixate.

Iată o poză cu sistemul radicular al unui brăduț de un metru. Rădăcinile lui ajung la 5 metri în diametru și peste un metru adâncime.

 

 

O colecție foarte mare cu sistemele radiculare ale mai multor plante, inclusiv arbori, găsiți pe https://images.wur.nl/digital/collection/coll13/search

Dacă ați cumpărat un brad la ghiveci, trebuie să știți că e bine să se întoarcă înapoi afară, în pământ, cât mai curând. De cele mai multe ori, brazii de Crăciun sunt mutați din pepiniere în ghiveci înainte de a fi scoși la vânzare, moment în care își pierd o mare parte din rădăcini. Puteți verifica lucrul acesta analizând consistența rădăcinilor din ghiveci. Mai mult, dacă îl țineți la căldură stresul este dublu, iar șansele să se prindă în momentul în care îl plantați afară scad pe zi ce trece.

Dacă pământul afară nu este înghețat, e bine de plantat!

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *