Rolul pădurilor în ionizarea și purificarea aerului pe care îl respirăm

Măsurarea concentrației de ioni din pădure
Măsurarea concentrației de ioni din pădure

Pădurile au fost considerate de mult timp ca fiind plămânii planetei. Ele joacă un rol foarte important în schimbul de umiditate, dioxid de carbon și oxigen cu atmosfera. Totuși, nu s-a vorbit foarte mult despre legăturile dintre copaci și particulele încărcate electric din atmosferă. Până acum.

Aerul din jurul nostru conține atât ioni pozitivi cât și ioni negativi într-un număr aproape egal, cu concentratii de câteva sute pe centimetrul cub. Acești ioni sunt creați când moleculele din aer sunt ionizate de radiația cosmică ce vine din spațiu spațiu și radiația terestră produsă de gazul radioactiv radon, prezent în cantități mici în anumite soluri și care poate fi transportat la suprafață prin intermediul mediilor poroase, în special prin fenomenul de convecție.

Nu există niciun motiv să credem că incidența radiațiilor cosmice într-o pădure ar fi diferită față de zonele neîmpădurite. În mod similar, nu ne așteptăm ca radiațiile de radon care vin din sol să fie diferite în cele două tipuri de locații. De fapt, literatura de specialitat confirmă acest lucru. Cele două procese (radiația cosmică și cea terestră) sunt aproape constante în timp și spațiu.

Vă puteți imagina surpriza cercetătorilor când măsurătorile din câteva locații în jurul orașului Brisbane (Australia), inclusiv Parcul Forestier Brisbane, au arătat concentrații de ioni de două ori mai mari în zonele puternic împădurite decât în spațiile deschise, departe de copaci.

Literatura științifică conține multe dovezi care susțin aceste observații. Știm că, deoarece radiul este găsit în roci și radonul este solubil în apă, apa freatică este relativ bogată în radon. În unele cazuri pânza freatică poate conține chiar de o sută de ori mai mult radon decât apele de suprafață.

Apa freatică este ridicată la suprafață de către copaci și eliberată în atmosferă prin transpirație. Acest lucru se întâmplă în mod special în cazul copacilor cu sisteme radiculare profunde, cum sunt eucalipții. Utilizând datele existente, s-a estimat că într-o pădure de eucalipt, copacii pot să fie responsabili de 37% din radonul eliberat în aer în timpul perioadelor în care transpirația e maximă.

De ce sunt acești ioni importanți și cum ne afectează pe noi?

Ei bine, ionii, în concentrațiile găsite în aerul normal nu sunt dăunători deloc. De fapt, studiile au arătat că ionii negativi ar putea fi de fapt benefici pentru sănătate, motiv pentru care au și apărut pe piață generatoare de ioni negativi, care pot fi utilizate pentru ionizarea aerului din casă.

Ionii pozitivi, pe de altă parte, au fost asociați cu mai multe probleme de sănătate. Știința este încă datoare să ofere explicații satisfăcătoare pentru aceste efecte asupra sănătății umane.

Ionizarea în atmosferă, inclusiv cea care provine de la copaci, produce atât ioni pozitivi, cât și negativi. Acești ioni se atașează rapid de particulele de aer. În aglomerări urbane, majoritatea acestor particule vin de la emisiile vehiculelor motorizate și adesea poartă toxine periculoase. Există o legătură dovedită între particulele aflate în suspensie în aer și sănătate.

Știm că aproape jumătate din particulele pe care le inhalăm în timpul respirației normale sunt reținute în sistemul respirator și a fost arătat că particulele încărcate pozitiv sau negativ – acelea cu ioni atașați – au mai multe șanse să fie depozitate în plămâni decât particulele neionizate.

Așadar, uitându-ne la avantaje și dezavantaje, rolul ionilor în sănătatea umană este încă foarte puțin înțeles. Ionii negativi ar putea să ne ajute, ionii pozitivi să ne afecteze, dar ambele tipuri de ioni ajută particulele toxice să se atașeze de plămâni.

Totuși, nu credem că ionii sunt periculoși. Dacă nu există particule toxice în aer de care ionii să se atașeze, nu există riscuri pentru sănătate. Poluarea este riscul, nu ionii. Dacă ai îndoieli, te asigurăm că este perfect sănătos să te plimbi prin pădure. Pe de altă parte, dacă foloști nu generator de ioni într-un spațiu puternic poluat, șansele sunt să facă mai mult rău decât bine.

Studiul care a stat la baza acestui articol a fost publicat în Environmental Science and Technology via The Conservation

 

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *