Programul de împădurire se derulează cu greutate din cauza modificărilor legislative și a procedurilor greoaie

ACTUALIZARE. 2 noiembrie. Pășunile reintră în programul de împăduriri prin PNRR, cu excepția celor cu înaltă valoare naturală

Dacă până în iulie 2023 erau acceptate în programul de finanțare a împăduririlor prin PNRR și terenurile din categoria de folosință pajiști permanente, cu excepția celor de înaltă valoare naturală (pajiști HNV – High Nature Value), situația s-a schimbat odată cu apariția Legii 236 din 19 iulie 2023, prin care au fost scoase din categoria terenurilor eligibile toate terenurile din categoriile de folosință pășuni/fânețe dar și terenurile degradate. Afectați de această modificare legislativă sunt inclusiv aplicanții care au apucat să demareze procedurile de avizare și au contractat servicii de împădurire pe pășuni înainte de apariția legii, deoarece contractele de finanțare nu mai pot fi semnate. Proiecte de împădurire care însumează 1200 de hectare la nivel național au fost oprite ca urmare a acestei modificări legislative. Promisiuni pentru reintroducerea acestor categorii de terenuri în program au fost făcute de luni de zile, dar încă nu au fost onorate.

De asemenea, Comisia Europeană a modificat Regulamentul privind acordarea ajutoarelor de stat și a permis ca primăriile să devină eligibile pentru acordarea Primei 2, respectiv decontarea costurilor privind lucrările de întreţinere. Deși Regulamentul a fost modificat în decembrie 2022, nici până acum aceste modificări nu au fost preluate în legislația din România. „Întârzierea aceasta poate fi unul din principalele motive pentru care România ar putea rata ţinta asumată de 57000 ha împădurite prin PNRR. Există foarte multe primării sau persoane private care au concesionat terenuri ale statului sau UAT-urilor şi care aşteaptă aceste modificări ale legislaţiei”, se arată într-un raport al Gărzii Forestiere Focșani citat de Monitorul de Vrancea

GF Focșani menționează și procedura greoaie, care durează 4-5 luni, pentru obţinerea actului de reglementare emis de autoritatea pentru protecţia mediului, printre factorii care îngreunează accesarea fondurilor pentru împăduriri.

Deși Guvernul a tăiat la jumătate fondurile PNRR pentru împăduriri și a cerut Comisiei Europene scăderea țintelor pentru împăduriri de la 56000 ha la 26,760 ha până în 2026, cu ținta intermediară pentru finalul anului 2023 scăzută și ea de la 25.000 ha la 6000 ha, nici măcar aceste noi ținte nu par să fie realizabile în contextul actual.

Sprijinul financiar pentru împăduriri se acordă sub forma unor costuri standard, cu valoare fixă, care acoperă costurile pentru elaborarea proiectului tehnic de împădurire, împrejmuirea, înfiinţarea și întreţinerea plantaţiei, compensaţiile pentru acoperirea pierderilor de venit agricol, acordate pe o perioadă de 12 ani precum și cele pentru refacerea plantaţiei în cazul apariţiei unui eveniment produs de factori biotici şi abiotici. Suplimentar, se acordă o primă de sechestrare forestieră în cuantum de 456 euro/an/ha, pentru o perioadă de 20 de ani de la înfiinţarea plantaţiei.

Prefectul de Vrancea, Nicușor Halici a cerut Gărzii Forestiere Focșani să deruleze campanii de informare pentru a promova programele de împădurire finanțate cu fonduri europene. Măsura de investiții „Sprijin pentru investiţii în noi suprafeţe ocupate de păduri” finanțată prin PNRR a fost demarată la finele anului trecut și se derulează până la epuizarea alocării financiare totale, dar nu mai târziu de 23 ianuarie 2026. Modul în care se derulează programul în județul Vrancea a fost prezentat, ieri, în ședința Colegiului Prefectural.

Raportul prezentat de inspectorul șef Ionică Cherciu a arătat că, în Vrancea, au fost avizate, până în prezent, 4 proiecte de împădurire cu o suprafaţă de 48,01 hectare şi o valoare totală de 1,2 milioane euro. Numărul amplasamentelor pentru care s-a cerut autorizarea este însă mai mare. „La nivelul judeţului Vrancea au fost încărcate 22 amplasamente cu o suprafaţă totală de 116,1149 ha, din care au fost validate 16 amplasamente cu o suprafaţă de 151,1162 ha iar 6 amplasamente cu o suprafaţă de 17,9987 ha a fost respinse”, se arată în raportul Gărzii Forestiere, via Monitorul de Vrancea

La momentul intrării în vigoare a Legii 236, Garda Forestieră Focşani avea avizate 22 amplasamente pe pajiști permanente cu o suprafaţă totală de 431,30 ha, care au devenit automat neeligibile pentru accesarea sprijinului.

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *