Autorităţile din R. Moldova îşi propun un program de împădurire de 1 miliard de euro

În următorii ani guvernarea îşi propune împădurirea a 100 de mii de hectare. Ministrul Mediului spune că acum are loc colectarea informaţiilor de la autorităţile publice locale privind terenurile ce necesită a fi împădurite, iar bugetul total al programului este de un miliard de euro.

Iuliana Cantaragiu spune că Republica Moldova nu dispune de astfel de fonduri, însă negociază cu partenerii externi pentru a obţine finanţarea acestui proiect ambiţios, notează IPN.Potrivit datelor oficiale, doar 11% din suprafaţa Republicii Moldova este împădurită. Prin Programul Naţional de Împădurire autorităţile planifică până în anul 2030 să fie împădurită încă 15% din suprafaţa ţării. Ministrul Mediului spune că pentru implementarea acestui proiect este nevoie de un miliard de euro.„În programul de împădurire suntem în dialog cu autorităţile publice locale şi de colectare a suprafeţelor de terenuri pe care ne dorim să le împădurim. Deja avem acumulate peste 4500 de hectare. Cea mai mare provocare care există este finanţarea acestui program de împădurire. Costurile sunt foarte mari. Costurile estimative pentru a reuşi împădurirea celor 100 de mii de hectare se ridică la un miliard de euro. Până acum nu s-a menţionat această sumă”, a spus ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, în cadrul unei ediţii speciale de la postul public de televiziune Moldova 1.Iuliana Cantaragiu spune că lipsa de finanţare este un obstacol în calea extinderii activităţilor de împădurire, iar Fondul Ecologic Naţional, principalul instrument de finanţare pentru implementarea politicilor de mediu, este insuficient.„Acum suntem în proces de dialog cu partenerii de dezvoltare care ar putea să ne ajute în acest sens. Obţinerea finanţării este un proces destul de birocratic. Până obţinem bani din exterior, am reuşit la rectificarea bugetului să alocăm din bugetul de stat pentru programul de împădurire din acest an 57 de milioane de lei”, a mai spus Iuliana Cantaragiu.În altă ordine de idei, Iuliana Cantaragiu a menţionat că prelungirea cu încă o lună a autorizaţiei de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbniţa a reprezentat o soluţie de compromis pentru ca dreapta Nistrului să obţină un preţ redus pentru energia electrică, procurată de la Centrala de la Cuciurgan. Iuliana Cantaragiu spune că uzina metalurgică de la Râbniţa a depus cerere pentru obţinerea unei autorizaţii permanente de mediu, însă aceasta va fi eliberată doar dacă inspectorii de mediu vor stabili că uzina dispune de echipamente necesare captării emisiilor şi dacă va achita taxa de poluare a mediului în bugetul de stat. Potrivit legii, autorizaţiile de mediu sunt eliberate agenţilor economici pentru o perioadă de 5 ani.

via Adevărul.ro

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *