3, 2, 1… Start! Programul de finanțare a împăduririlor prin PNRR ar putea începe pe data de 25 noiembrie

Consilierul ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor Porzsolt Levente a anunţat, vineri, la Târgu Mureş, în conferinţa PRIA Agriculture – Gala Fermierilor din România, că săptămâna viitoare ar putea fi lansat programul de finanţare pentru schema de ajutor de stat „Sprijin pentru investiţii în noi suprafeţe ocupate de păduri” din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Pregătim cea mai amplă campanie de împăduriri din ultimele decenii în România, avem deja ordonanţa de urgenţă care permite acest lucru, avem şi schema de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, schemă de ajutor de stat care s-a materializat într-un ordin de ministru, şi am pregătit şi ghidul de finanţare, care sperăm ca într-o săptămână, pe data de 25 noiembrie, să i se dea startul. Se vor finanţa integral plantarea şi întreţinerea plantaţiilor iar, un lucru nou, timp de 20 de ani se vor oferi compensaţii de 456 de euro pe an pe hectar pentru o suprafaţă împădurită. Timp de 20 de ani, aceşti bani reprezintă contravaloarea creditelor de calcul pentru pădurea ce se înfiinţează”, a declarat Porzsolt Levente.

Ghidul de finanțare, pe care îl găsiți aici, nu stabilește criterii de selecție pentru proiectele înscrise, acestea fiind evaluate pe principiul „primul venit, primul servit”, de aceea Ministrul Mediului a recomandat de mai multe ori ca persoanele interesate să se pregătească, să aibă toate documentele la dispoziție.

Sesiunea va fi de tip apel deschis pentru toți solicitanții eligibili, pe principiul “primul venit, primul servit” în limita bugetului maxim eligibil alocat, respectiv până la epuizarea alocării financiare totale. Depunerea cererilor se va putea efectua într-o sesiune continuă, fără criterii de selecție, pe întreaga perioadă cuprinsă între data de lansare a schemei și până la atingerea țintei PNRR, dar nu mai târziu de data de luna februarie 2026.” – Ghidul solicitantului pentru împăduriri cu fonduri PNRR

Potrivit consilierului ministrului, în urma măsurătorilor din satelit s-a constatat că suprafaţa împădurită în România creşte încontinuu iar la această creştere vor contribui şi cei care vor accesa cele 730 milioane de euro prevăzuţi pentru investiţii în noi suprafeţe ocupate de păduri, inclusiv în păduri urbane şi reîmpăduriri.

„Sunt 730 milioane de euro prevăzuţi pentru investiţii în noi suprafeţe ocupate de păduri, inclusiv în păduri urbane şi reîmpăduriri, 50 de milioane de euro pentru investiţii în pepiniere şi tehnologii moderne de producere a puieţilor, iar 1 milion de euro vor fi destinaţi reformării domeniului forestier”, a subliniat Porzsolt Levente.

Ar urma să fie împădurite 56 de mii de hectare, ținta asumată de țara noastră la Buxelles.

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului prevede patru categorii de lucrări de împădurire care pot fi realizate în România pentru a realiza țintele din PNRR, astfel:

  1. împădurirea terenurilor agricole din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente;
  2. împădurirea terenurilor agricole degradate devenite inapte pentru agricultură dar care pot fi puse în valoare prin plantarea acestora;
  3. împădurirea terenurilor situate în fondul forestier național, cu o suprafață de cel puțin 0,5 ha, care anterior manifestării incendiilor forestiere, a fenomenelor meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, a infestărilor cu organisme dăunătoare sau a evenimentelor catastrofale au fost acoperite cu pădure și care necesită o refacere a potențialului forestier prin împădurire;
  4. împădurirea terenurilor agricole expropriate de RNP – Romsilva în vederea realizării perdelelor forestiere de protecție.

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

2 răspunsuri la “3, 2, 1… Start! Programul de finanțare a împăduririlor prin PNRR ar putea începe pe data de 25 noiembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *