Redirecţionează 3,5 % din impozitul pe venit pentru Asociația "100% pentru mediu". Termenul limită pentru trimiterea declarației la ANAF este 25 Mai. Completează declarația online și ne ocupăm noi de restul, durează 2 minute. Mulțumim!

Puteți accesa fonduri PNRR pentru împădurire chiar dacă nu sunteți proprietari de terenuri

Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat in Ministerul Mediului, a publicat pe pagina lui de Facebook anunțul lansării ghidurilor pentru accesarea fondurilor PNRR destinate împăduririi.

Se pare că procedura de accesare a fondurilor s-a simplificat cât s-a putut de mult. Depinde acum de cei care știu că pot face treabă bună și trainică să se angajeze la împădurirea celor 56.000 de hectare.

De subliniat faptul că puteți accesa fonduri pentru împădurire chiar dacă nu sunteți proprietari de terenuri. E nevoie în acest caz de un contract de arendă, concesiune sau de comodat cu proprietarul și de acordul pentru împădurire. Condiția esențială ca un teren să fie eligibil în cadrul schemei, este ca terenul respectiv să fie pretabil pentru împădurire. Întocmirea unui proiect tehnic de împădurire cu unul dintre silvicultorii atestați pentru întocmirea lor este obligatorie.

O hartă a silvicultorilor atestați pentru a realiza proiecte tehnice de împădurire (care conține date de contact) o găsiți aici.

„730 de milioane de euro vor fi investite în 56.700 de hectare de noi păduri în România.

Ne apropiem tot mai mult de momentul în care primele păduri vor lua naștere prin angajamentul pe care ni l-am asumat prin PNRR. Au fost lansate deja în consultare publică ghidurile de finanțare pentru împăduririle care urmează să fie realizate din cele 730 de milioane pe care le avem la dispoziție.
Bugetul total alocat Componentei C2 din PNRR – Păduri și biodiversitate – este de 1,173 de miliarde de euro, din care 730 de milioane de euro sunt prevăzute pentru împădurirea a noi suprafețe de păduri, inclusiv pentru păduri în mijlocul orașelor, 50 de milioane de euro pentru investiții în pepiniere și tehnologii moderne de producere a puieților și 1 milion de euro destinat reformării domeniului forestier.

Avem nevoie de păduri, de cât mai multe păduri!

De ce e nevoie de cât mai multă pădure?

În primul rând, pentru că pădurea este cel mai stabil element în instabilitatea provocată de schimbările climatice. În ultima vreme, am traversat perioade de caniculă extremă în alternanță cu furtuni violente. Pădurea poate lupta cel mai bine cu aceste manifestări ale vremii și contribuie la reglarea climei.

Avem nevoie de cât mai multă pădure și pentru siguranța energetică a familiilor de români care încă depind de lemnul de foc. Milioane de familii nu au încă acces la rețele de gaze. Dacă ne gândim și la conflictul din Ucraina care pune presiune pe bugetele familiilor din țară, ne dăm seama că lemnul de foc poate fi o soluție de trecere a acestei cumpene economice.

În același timp, avem nevoie ca pădurea să devină o resursă pentru proprietarii ei. Primul pas a fost făcut: orice proprietar de teren din România care decide să înființeze o pădure va primi timp de 20 de ani 456 de euro pentru fiecare hectar împădurit. Acest stimulent ar trebui să-i determine pe foarte mulți proprietari de terenuri să le transforme cât mai repede în păduri care să le devină nu doar resursă energetică dar și sursă de venit.

Desigur, ca planul nostru de împădurire masivă să aibă succes avem nevoie de un parteneriat strâns cu autoritățile locale pentru a convinge populația să-și împădurească terenurile abandonate sau nefolosite de mai mulți ani.

În același timp, toate pepinierele din țară să fie pregătite cu puieți. România are nevoie pentru împădurirea celor 56.700 de hectare de peste 200 de milioane de puieți. Avem în țară peste 600 de pepiniere care trebuie sa susțină campania de împădurire finanțată prin PNRR și alte programe guvernamentale.

Acesta este o ocazie din care toată lumea câștigă: proprietarii de terenuri câștigă prin primele pentru viitoare noi păduri, pepinierele câștigă prin livrarea masivă de puieți, agenții economici câștiga prin lucrările pe care le vor derula în viitoarea perioadă.

Însă cel mai mare câștig va fi al nostru, al românilor: pentru că România se va îmbogăți cu zeci de mii de noi suprafețe de pădure.” – Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat in Ministerul Mediului

Ghidurile de finanțare sunt disponibile pe http://pnrr.mmap.ro/ghiduri-paduri-si-protectia-biodiversitatii/

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

2 răspunsuri la “Puteți accesa fonduri PNRR pentru împădurire chiar dacă nu sunteți proprietari de terenuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *