Ministerul Mediului: O suprafaţă de aproape 24.000 de hectare de pădure şi terenuri vor fi regenerate în acest an

Aproape 24.000 de hectare de pădure şi terenuri vor fi regenerate în acest an, în România, a anunţat marţi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), la debutul Lunii Pădurii, ce se va derula în perioada 15 martie – 15 aprilie 2022.

„Luna Pădurii este un bun prilej să recunoaştem beneficiile pădurii pentru mediul înconjurător şi să acţionăm în spiritul protejării acesteia. Aşa cum ştim, România a făcut paşi foarte importanţi în stoparea delictelor silvice, iar ritmul în care exploatăm trebuie susţinut de cel în care plantăm, replantăm şi regenerăm pădurea. Ambele acţiuni merg în paralel, dar balanţa trebuie să încline întotdeauna în favoarea regenerărilor. Trebuie să creştem suprafaţa împădurită, iar în acest scop ne ajută componenta ‘Păduri şi protecţia biodiversităţii’ din PNRR, cu un buget de 1,173 miliarde euro. Investiţiile includ cel mai amplu program de împăduriri, prin care vor fi plantate peste 56.700 de hectare de pădure, cel puţin 90 de pepiniere operaţionale noi şi renovate, precum şi cel puţin 3.150.000 mp suprafeţe noi de păduri urbane, în conformitate cu cerinţele legale stabilite în Strategia Naţională Forestieră 2020 – 2030”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Conform unui comunicat al ministerului, transmis marţi AGERPRES, bazele conceptului de dezvoltare durabilă a pădurilor au fost puse în anul 1991, prin „Declaraţia de la Paris”, concept menit să atragă atenţia asupra faptului că oamenii pot distruge această componentă vie şi pot afecta astfel mediul înconjurător.

În prezent, „Luna Pădurii”, care se desfăşoară anual în perioada 15 martie – 15 aprilie, de peste 60 de ani, nu înseamnă numai plantarea arborilor, dar reprezintă şi o bună ocazie de a întreprinde acţiuni de regenerare a pădurii şi conştientizare publică.

În 2022, prin cele două campanii de împădurire din primăvară şi toamnă, o suprafaţă de aproape 24.000 de hectare, aflate atât în fond forestier de stat, cât şi în fond forestier privat, va beneficia de regenerări.

În ceea ce priveşte acţiunile de împădurire din acest an, acestea vor viza 7.692 de hectare, din care peste 4.700 de hectare aflate în fond forestier de stat şi mai mult de 2.850 de hectare aflate în fond forestier privat.

De asemenea, Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva va efectua în fondul forestier proprietate publică a statului lucrări de completare a plantaţiilor înfiinţate în anii anteriori, precum şi lucrări de refacere a plantaţiilor afectate de diverşi factori dăunători (seceta, incendii, etc.).

„Completările însumează 2.756 hectare, din care 1.735 hectare vor fi în fond forestier de stat şi alte 983 hectare în fond forestier privat. De asemenea, 26 hectare vor beneficia de reconstrucţie ecologică prin fonduri de la Administraţia Fondului pentru Mediu, care vor putea fi accesate de consiliile judeţene. De refacerea în urma calamităţilor vor beneficia pe parcursul anului 2022, 531 de hectare de pădure, dintre care 329 de hectare se află în fond forestier de stat şi 143 de hectare în fond forestier privat. Alte 56 hectare de teren vor fi reconstruite ecologic prin intermediul Gărzilor Forestiere, în timp ce 4 hectare vor beneficia de reconstrucţie ecologică prin intermediul consiliilor judeţene, cu finanţare de la Administraţia Fondului pentru Mediu”, se arată în comunicatul MMAP.

Totodată, o suprafaţă de 10 hectare va fi împădurită conform Codului Silvic, care stipulează că lucrările de regenerare artificială şi de completare a regenerărilor naturale se execută în termen de cel mult două sezoane de vegetaţie de la tăierea unică sau definitivă.

În acelaşi timp, vor fi realoxate regenerări naturale pe o suprafaţă de peste 12.900 de hectare. AGERPRES

via 24 de ore

Intră pe grupul de Facebook asociat site-ului, spune-ne cu ce te putem ajuta și hai să împădurim!

Dacă intențiile dvs. în privința aplicării la finanțare sunt serioase, vă invităm să vă alăturați grupului de Whatsapp accesând acest link. Veți găsi pe grup zeci de consultanții și inginerii silvici care elaborează proiecte tehnice de împădurire. Ei vă pot răspunde punctual fiecărei întrebări și vă pot asista pe toată perioada derulării proiectului.

1 răspuns la “Ministerul Mediului: O suprafaţă de aproape 24.000 de hectare de pădure şi terenuri vor fi regenerate în acest an

  1. Pare primul set de masuri mai serioase vs pădurea. Cu bani de la UE sa se refacă fie și parțial tăierile din ultimii 30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *